Gitarist Henk van der Molen (71) overleden

AMSTERDAM, 16 JULI. Gitarist en liedjesschrijver Henk van der Molen is dinsdag op 71-jarige leeftijd overleden. Hij werkte jarenlang samen met Martine Bijl en was intensief betrokken bij de inhoud en de muzikale vormgeving van haar theaterprogramma's.

Van der Molen wilde aanvankelijk tekenleraar worden en bezocht de Amsterdamse kunstnijverheidsschool, tot de oorlog uitbrak. Tijdens de bezetting volgde hij privé-lessen viool, piano, gitaar en harmonieleer en meteen na de bevrijding speelde hij mee in het orkest van radio Herrijzend Nederland. Vijf jaar lang was hij met diverse orkesten op toernee door Duitsland, Zwitserland en Zweden. In de jaren zestig zette Van der Molen een importbedrijf voor blokfluiten op en tekende politieke prenten in Het Vrije Volk.

Sinds het begin van haar carrière, in 1966, was Henk van der Molen in veel opzichten de begeleider van Martine Bijl. Hij schreef haar eerste succesnummer, De makelaar van Schagen, en ontving in 1976 de Louis Davids-prijs als mede-auteur van Het lelijke jonge eendje, een liedje uit een sprookjesplaat. Sinds 1983 stelde hij samen met Martine Bijl haar theatervoorstellingen samen, schreef liedjes, arrangeerde en speelde op de gitaar een belangrijke rol in haar begeleidingscombo. Hun samenwerking werd twee jaar geleden beëindigd.