GG en GD Amsterdam test nieuw aids-vaccin

AMSTERDAM, 16 JULI. De Amsterdamse GG en GD gaat een mogelijke vaccin-variant testen tegen aids. Het middel zal eind dit jaar worden toegediend aan een aantal mensen die seropositief zijn. Dit werd vanmiddag bevestigd door een woordvoerder van de GG en GD.

Het gaat om een onderzoek onder leiding van prof. dr. R. A. Coutinho van de GG en GD. Bij het onderzoek zijn het Academisch Medisch Centrum en het Centraal Laboratorium voor de Bloedtransfusiedienst betrokken.

De proef betreft het toedienen van een genetisch gemanipuleerd virusdeel, geproduceerd door de Amerikaanse firma Genentech.

Het middel is geen vaccin in de zin dat het seronegatieve mensen beschermt tegen besmetting. In Amerika loopt sinds kort een onderzoek naar de werking van het middel. Nadere resultaten hiervan worden verwacht op de Internationale Aidsconferentie die komende zondag in Amsterdam begint. Het middel moet de weerstand van de seropositieve proefpersonen versterken, zodat de werking van het aidsvirus langere tijd wordt uitgesteld. Volgens een woordvoerder gaat bij de preof om twintig mannelijke proefpersonen die nog een sterke weerstand bezitten.