Fusie kost ABN Amro marktaandeel op beurs

De Rabobank verovert het Damrak. Het marktaandeel van de bank op de Amsterdamse effectenbeurs steeg de afgelopen twaalf maanden dertig procent. Het totale marktaandeel bedraagt op dit moment iets meer dan acht procent. ABN Amro blijft voorlopig de grootste marktpartij op de Amsterdamse effectenbeurs, maar haar macht is tanende. Het marktaandeel van de fusiebank in de totale omzet daalde van 26,87 procent naar 23,63 procent.

De Amsterdamse effectenbeurs presenteerde gisteren de omzetcijfers in de twaalf maanden tot 1 mei van dit jaar. In de omzetlijst staat NMB Postbank Groep, de banktak van de Internationale Nederlandsen Groep, op de tweede plaats. Het marktaandeel van NMB Postbank steeg van 8,91 procent naar 11,85 procent.

ABN Amro krijgt met haar teruglopende marktaandeel de rekening van "groot zijn' gepresenteerd. De fusie tussen ABN en Amro heeft het aantal banken waaruit beleggers kunnen kiezen verkleind. En volgens handelaren willen met name institutionele beleggers keuze hebben uit verschillende banken. Om die reden verloor ABN Amro automatisch klanten aan de concurrentie.

Het verlies in marktaandeel heeft geen nadelige invloed voor de koers van de bank. Het aandeel ABN Amro is de afgelopen weken gestaag gestegen. In een maand is ABN Amro ruim drie gulden duurder geworden. 18 juni betaalden beleggers op het laagste jaarniveau nog 42,10 gulden voor het aandeel. Vandaag trok de koers drie dubbeltjes verder aan tot 45,30 gulden. Qua omzetten behoort de bank de laatste tijd tot de koplopers. Gisteren gingen er 1,3 miljoen stukken om. Vanmorgen was na drie uur handel de gemiddelde dagomzet van een half miljoen stukken al bereikt.

“De bank is op deze manier hard op weg naar een nieuw "all time high”', zei een handelaar vanmorgen. De hoogste koers aller tijden staat sinds 11 maart van dit jaar op 47,80 gulden.

Rabobank kan niet zoals ABN Amro profiteren van de stijging van het marktaandeel. Zolang de bank te maken heeft met een coöperatieve structuur zal van beursgang geen sprake zijn. De bank is vooral via de investeringsgroep Robeco actief op de beurs. De omzetstijging en vergroting van het marktaandeel doet vermoeden dat Robeco steeds meer gebruik maakt van Rabobank voor haar transacties.

    • Max Christern