Foto: AMSTERDAM - Voor de ingang van de ...

Foto: AMSTERDAM - Voor de ingang van de Rietveldacademie staat een model van de "Schelp', een openbare ruimte waar verslaafden zich drugs kunnen toedienen.

Schepper van de Schelp is J.K. Kleijn (28), eindexamenstudent Industrieël Ontwerp aan de Rietveldacademie. De Schelp, die plaats biedt aan twee verslaafden, lijkt op een metalen wigwam. Een korte trap leidt half onder de grond. Aan de wand van de kleine ruimte is een tafeltje bevestigd, waarop de junkies hun heronedoses kunnen klaarmaken. Boven het tafelblad zit een waterpunt waar spuiten en lepels kunnen worden gespoeld. Aan de wand hangt een machine voor spuiteninruil. Het enige comfort in de Schelp bestaat uit elektrische verlichting en schoon, stromend water. De gebruikersruimte is Spartaans ingericht, om de “doorstroom te bevorderen”, aldus Kleijn. Zijn idee is niet een oplossing voor het heroneprobleem, maar hij gaat ervan uit dat de overlast in portieken en metro's vermindert als de junkies zich in de Schelpen kunnen terugtrekken. De Jellinek-kliniek heeft Kleijn uitgenodigd zijn ontwerp te tonen tijdens het Aidscongres in de RAI volgende week. A. van der Sluis, Rayonchef stedelijk beheer voor het centrum van Amsterdam, is minder enthousiast over het idee. “In openbare urinoirs wordt nu al veel gebruikt. Daaromheen verzamelen zich altijd een stuk of twintig verslaafden.” “Als er te weinig Schelpen worden geplaatst, concentreert het junkie-leven zich inderdaad rond de Schelpen. Dan krijg je dezelfde ellende als bij Perron-0 in Rotterdam.”, beaamt Kleijn. “Mijn idee staat of valt met grote hoeveelheden van de Schelp.” De Amsterdamse stichting De Regenboog neemt morgen een nieuwe autobus in gebruik waar verslaafden vuile spuiten kunnen inruilen, en ook tegen kostprijs alcoholwatten, flesjes steriel water en ascorbinezuur (om heroïne op te lossen) kunnen kopen. De mobiele post, die dagelijks rijdt, gaat deel uitmaken van het grootste spuitenomruilproject in Nederland, dat in 1985 begon aan de Oudezijds Achterburgwal. In dat jaar werden een paar duizend spuiten omgeruild. Afgelopen jaar werden 450.000 spuiten omgeruild. (Foto NRC Handelsblad / Chris de Jongh)