EG wenst walvissen actiever te beschermen

BRUSSEL, 16 JULI. De Europese Commissie wil dat de EG een actievere rol gaat spelen bij de bescherming van walvissen. Daarom moet de EG lid worden van de Internationale Commissie voor de Walvisvaart (IWC) en vraagt Brussel toestemming om namens de Gemeenschap te mogen onderhandelen over toetreding tot het Internationaal Verdrag over de jacht op walvissen.

Commissaris Marin (visserij) heeft dat gisteren in Brussel gezegd. Op dit moment zijn alleen Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Nederland en Groot-Brittannië lid van de IWC, en heeft de Europese Gemeenschap als geheel daarbij de status van waarnemer. Marin zal de Europese ministers vragen om de Gemeenschap een grotere inbreng te geven in de internationale onderhandelingen over het stopzetten van de jacht op walvissen.

“Als het aan alleen aan de Gemeenschap zou liggen, wordt alle commerciële walvisjacht voorgoed verboden”, aldus commissaris Marin.

Geen van de lidstaten van de EG is betrokken bij de vangst van walvissen. Maar een volwaardig EG-lidmaatschap van de IWC kan wel betekenis hebben in de onderhandelingen over uitbreiding van de Gemeenschap. Kandidaat-leden van de EG moeten het zogeheten acquis communautaire immers volledig accepteren. Dat geldt ook voor Noorwegen, aldus Marin. Als dat land besluit om toe te treden tot de EG, zal het zich moeten houden aan het moratorium op de vangst van walvissen, dat de IWC heeft ingesteld. Noorwegen liet onlangs weten volgend jaar de jacht op walvissen weer te willen laten toelaten.

Commissaris Marin kondigde gisteren ook aan dat de EG het gebruik van zogenoemde ringnetten wil verbieden bij de vangst van tonijn in de Stille Oceaan. De reden is dat bij die vangstmethode ook veel dolfijnen het leven laten. De laatste betrouwbare ramingen dateren van 1986: alleen al in dat jaar zouden 133.000 dolfijnen zijn gedood bij de vangst van tonijn. Vorig jaar al kondigde de EG een verbod af op het gebruik van sleepnetten omdat daarbij teveel slachtoffers vallen.

De EG telt ongeveer 80 Franse en Spaanse schepen waarmee op tonijn wordt gevist. Die opereren echter vooral op de Atlantische en Indische Oceaan. Daar houden dolfijnen en tonijn zich niet in elkaars aanwezigheid op en zijn er dus ook geen problemen met het gebruik van ringnetten. De maatregel van de EG moet dan ook vooral worden uitgelegd als “een politiek signaal” dat Europa waarde hecht aan goed beheer van de zee.