EEN TOSCAANS ZOMERS MAAL (I)

TONIJNTOAST

Enige tijd geleden werd ik in de gelegenheid gesteld een paar woorden te wisselen met de vermaarde Franse chef-kok Roger Vergé. Meer dan een paar woorden waren het niet, want zijn aanwezigheid in de keuken was dringend gewenst. Naar zijn favoriete eten gevraagd, antwoordde hij zonder aarzelen dat hij dat bij de grootmoeder van Toscaanse vrienden van hem kreeg. In een serie van vijf recepten werpen we een blik op de gevarieerdheid van de Toscaanse keuken.

Voor 6 personen

200 gram verse tonijn (of tonijn in olie uit blik, uitgelekt)

60 gram boter

1 eetlepel gehakte snijpeterselie

1 eetlepel gesnipperde rode ui

2 theelepels vers citroensap

snuf witte peper

6 lange sneetjes plat Turks brood

Warm de oven voor op 180 graden Celsius. Doe de tonijn in een magnetronschaal, dek die af en zet de schaal circa 2 1/2 minuut in de magnetron op 100% (650 watt). Bak de tonijn anders gaar in een beetje olie in een koekepan. Laat de tonijn afkoelen en breek hem dan in stukjes in een kom. Voeg de boter, peterselie, ui en het citroensap toe en prak het mengsel met een vork tot alles goed gemengd is. Breng op smaak met wat peper.

Rooster het brood in de oven goudbruin. Neem de toast uit de oven en smeer er het tonijnmengsel op terwijl de toast warm is. Schik de toast op een dienschaal en serveer.

    • Kim Maclean