Drie jongen geboren in de beverkolonie in de Biesbosch

WERKENDAM, 16 JULI. De beverkolonie in de Biesbosch is de afgelopen dagen uitgebreid met ten minste drie jongen van twee verschillende vrouwtjes. Dat hebben boswachter D. Fey en medewerkers van het Instituut voor Bos- en Natuuronderzoek vastgesteld. Uit het gedrag van andere bevers leiden ze af dat er nog meer jongen zullen volgen.

Vier jaar geleden werden op initiatief van Staatsbosbeheer de eerste bevers, afkomstig uit het stroomgebied van de Elbe, in het Brabantse natuurgebied uitgezet. Later volgden er meer in het kader van een proef om deze diersoort in Nederland te herintroduceren, nadat ze hier begin vorige eeuw was uitgestorven. De dieren zouden de natuur in de Biesbosch met hun knaagwerk kunnen verrijken. Tot nu toe waren slechts vier jongen geboren. Het aantal bevers in de Biesbosch bedraagt nu circa 33.

De sterfte onder de uitgezette dieren is betrekkelijk hoog geweest. Volgens een woordvoerder van Staatsbosbeheer is nog geen wetenschappelijk verband aangetoond tussen de sterfte en de vervuiling in de Biesbosch.

Het tellen van jonge bevers blijkt niet mee te vallen, omdat de dieren zich pas vertonen als de schemering invalt. Fey en de andere onderzoekers gaan nu elke avond met infraroodkijkers op pad om bij de beverburchten nieuw leven vast te stellen.