CSM neemt in Amerika bakkerijleverancier over

ROTTERDAM, 16 JULI. Het voedings- en biochemieconcern CSM neemt het Amerikaanse ingrediëntenbedrijf Westco Products over. Met dit in Californië gevestigde bedrijf haalt CSM naar eigen zeggen de marktleider op het gebied van produktie en verkoop van ingrediënten voor de bakkerijsector aan de westkust van de Verenigde Staten binnen. Westco heeft een jaaromzet van 175 miljoen dollar en beschikt over vierhonderd werknemers.

De biochemische divisie van CSM versterkt met deze overname zijn positie in de markt van bakkerij-ingrediënten in de Verenigde Staten. De transactie past in het strategisch beleid van CSM. Eerder dit jaar maakte CSM bekend te streven naar uitbreiding van zijn belangen in consumentenartikelen en biochemie door overnemingen van geschikte bedrijven op de Europese en Amerikaanse markt.

CSM gaat daarbij voortvarend te werk. In de VS nam CSM in 1991 in de sector bakkerij-ingrediënten de American Ingredients Company en QA Products over, terwijl in Nederland rijstproducent Euryza en conservenfabrikant Hak in handen van CSM kwamen. In 1990 nam CSM van Sara Lee-Douwe Egberts de bedrijven California, Droste, Roosvicee, Tonnema en Venz over.

CSM verwacht dat de overneming van Westco rond de jaarwisseling kan plaats hebben. De nieuwe aanwinst zal dan reeds in het boekjaar 1991/92 een bijdrage leveren aan een stijging van de winst per aandeel CSM. Indien de transactie doorgaat, zal de overnamesom in contanten worden voldaan. Over de omvang van het bedrag doet de onderneming geen verdere uitspraken.

De concernomzet van CSM neemt door de vele overnames nog steeds toe. In het lopende boekjaar 1991/92 verwacht CSM een totale omzet te behalen van 2,2 miljard gulden. 400 miljoen meer dan in de voorgaande periode. Komend jaar denkt CSM een omzetniveau van 2,6 miljard gulden te kunnen bereiken.