Borsumij neemt Ceteco van Van Ommeren over

ROTTERDAM, 16 JULI. Handelsconcern Koninklijke Borsumij Wehry neemt handelsmaatschappij Ceteco (duurzame consumentenprodukten) over van Van Ommeren.

Het Rotterdamse tankopslag- en transportconcern is nu nog bezig kopers te zoeken voor onderdelen van het enige overgebleven handelsbedrijf in het concern: het verlieslijdende Cetes (levensmiddelen en chemicaliën).

Dit hebben Borsumij Wehry en Van Ommeren vandaag bekend gemaakt. Borsumij zal Ceteco in stappen overnemen. Eerst verwerft Borsumij een belang van 51 procent in Ceteco, later zullen de overige aandelen in vier gelijke tranches worden overgedragen aan Borsumij. Over die periode ontvangt Van Ommeren - dat tot 1 juni nog Van Ommeren Ceteco (VOC) heette - een van de winst afhankelijke goodwill. De boekwaarde van Ceteco is, exclusief deze nog te betalen goodwill, bijna 55 miljoen gulden.

“Het beleid van Borsumij is om bij overnames altijd een deel van de goodwill direct cash te betalen en een deel uit te stellen tot we meer zicht hebben op de winstontwikkeling”, zegt bestuursvoorzitter J. Noordam. “Dat lukt niet bij iedere overname.”

De deelneming past in het beleid van Borsumij om de activiteiten geografisch verder te spreiden. Bovendien ontstaan door de overname gezamenlijke inkoopmogelijkheden, waarbij de kennis van de Ceteco-vestiging in het Verre-Oosten kan worden benut.

De verkoop van Ceteco sluit aan bij de strategie van Van Ommeren om zich te concentreren op transport en tankopslag. Vijf jaar geleden fuseerde Van Ommeren met Ceteco, maar dat leverde niet de gewenste risicospreiding met zich mee. Bovendien waren de synergie-effecten nihil.

Onder de winstgevende Ceteco Holding, waarvan het hoofdkantoor in Utrecht gevestigd is, vallen Van Ommeren's belangen in de handel en gedeeltelijke fabricage van duurzame consumentengoederen in Latijns-Amerika. Ceteco heeft een aantal winkelketens met zo'n 90 verkooppunten. Vorig jaar bedroeg de omzet van Ceteco, waar 2.500 mensen werken, 230 miljoen gulden en boekte het bedrijf een positief netto resultaat. Gedurende de komende twee jaar dat Ceteco nog deels van Van Ommeren is, hebben Van Ommeren en Borsumij samen zeggenschap over Ceteco.

De beurs reageerde positief op de transactie. De slotkoers van Van Ommeren was gisteren 37,70 gulden. Rond het middaguur noteerde Van Ommeren vier dubbeltjes hoger. De koers van Borsumij steeg met 1,90 tot 58,70 gulden.