Bill Clinton nu officieel kandidaat Democraten

NEW YORK, 16 JULI. De Amerikaanse Democratische Partij heeft vannacht Bill Clinton officieel aangewezen als haar kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 3 november. De campagne van een van Clintons voornaamste rivalen, de onafhankelijke miljardair Ross Perot, is intussen in zwaar weer geraakt door het opstappen van Edward Rollins, een van Perots voornaamste medewerkers.

Nadat Rollins zijn ontslag had ingediend als co-voorzitter van de campagne-organisatie, kondigde Perot aan twee verkiezingsbijeenkomsten voor dit weekeinde in Virginia en in Minnesota te schrappen.

De Democraten hopen dat Perot ondanks die tegenslag zijn verkiezingsstrijd voortzet en president Bush blijft aanvallen, zodat zij dat niet hoeven te doen. In de ogen van de Democraten lijdt Bush ernstiger schade door Perot dan zijzelf.

De miljardair zakt in de opiniepeilingen. Volgens een gisteren uitgekomen onderzoek staat 45 procent van de kiezers achter Clinton, 28 procent achter Bush en 20 procent achter Perot.

Rollins, die in 1984 president Reagan aan diens herverkiezing heeft geholpen, was het niet langer eens met Perot. Tien medewerkers van Rollins hebben ook ontslag genomen. Vorige week had Perot een televisiespot afgekeurd. Hij vond hem te duur. De man die de spot had gemaakt, vertrok daarop.

Campagnemedewerkers spoorden Perot aan zijn kandidatuur definitief aan te kondigen, omdat de campagne vaart verliest. Perot staat nu op de stembiljetten van 24 van de 50 deelstaten, waaronder Florida, Texas en Californië. Maar Perot wil zijn officiële aankondiging van de kandidatuur niet verhaasten. Het is zelfs mogelijk dat hij zijn kandidatuur nooit zal aankondigen en een einde aan zijn campagne maakt omdat het resultaat daarvan hem tegenvalt. De onthullingenstroom over Perots verleden gaat nog steeds door.

Gisteren gingen er geruchten dat de andere co-voorzitter, Hamilton Jordan, zou vertrekken maar voorlopig blijft hij voorzitter. De meeste leiders van Perots campagne zijn directeuren in zijn bedrijven en hebben weinig politieke ervaring.