Aanhouder Nordholt

Modern leiderschap veronderstelt dat de leider weet heeft van wat de mannen en vrouwen "in het veld' dagelijks ervaren.

De Amsterdamse hoofdcommissaris van politie, Nordholt, wil een moderne leider zijn. Vandaar dat hij zich van tijd tot tijd aansluit bij een schoonmaakoperatie in zijn stad. Ditmaal was het doel een illegaal naaiatelier - een onderkomen waar veelal illegalen veelal zwart zich uit de naad werken ten behoeve van de confectiekoningen in dit land. Het Nordholt-team kwam te vroeg of te laat, in ieder geval ving het bot. De politiële "intelligence' bleek afgetroefd door de inlichtingendienst van de tegenstander.

Dan maar een ander doel gekozen: een seksclub, sociologisch beschouwd behorend tot dezelfde categorie verloederingsverschijnselen als het eerder geënterde atelier. Het personeel bestaat hier doorgaans eveneens uit mensen die zonder veel risico kunnen worden uitgebuit. Helaas, niemand was thuis, het rosse leven lag even stil. Nordholt greep het initiatief: hij snoof door de brievenbus en rook hasj. De excursie leverde een pakket op met een "straatwaarde' van een kwart miljoen gulden. De leider had het voorbeeld gegeven. De aanhouder won.

    • J.H. Sampiemon