Verdachte niet uitgeleverd aan VS

DEN HAAG, 15 JULI. De staatssecretaris van justitie ziet af van de uitlevering van een 63-jarige Nederlander aan de Verenigde Staten.

De Nederlander wordt ervan verdacht twaalf jaar geleden zijn vriendin in Californië te hebben vermoord. Vorig jaar besloot Justitie dat de man wel kon worden uitgeleverd maar in een kort geding, aangespannen door de advocaat van de man, verbood de Haagse president de geplande uitlevering. De president toonde begrip voor het verweer van de advocaat, dat uitlevering van de verdachte zou kunnen betekenen dat de man zelfmoord pleegt. Dat de verdachte niet wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten betekent niet dat hij niet wordt vervolgd. Mogelijk wordt de man binnenkort in Nederland vervolgd wegens de moord waarvan hij in de Verenigde Staten wordt beschuldigd.