Tropenmuseum kocht twee valse boeddha's

AMSTERDAM, 15 JULI. Het Tropenmuseum in Amsterdam heeft op een veiling voor Aziatische kunst op 16 juni bij Christie's in Amsterdam twee vervalste boeddha's uit Thailand gekocht voor dertigduizend gulden. Na een tip van een handelaar liet men de beelden onderzoeken en kwam de vervalsing aan het licht. De koop wordt ongedaan gemaakt en Christie's zal de beelden aan de anonieme eigenaar teruggeven.

“Het is spijtig. Het was een mooie aanvulling voor onze Thailand-collectie geweest,” zegt H. Gortzak, directeur van het Tropenmuseum. “We hebben alle gebruikelijke voorzorgen genomen,” vertelt hij. Er is gecontroleerd of andere musea niet soortgelijke boeddha's hadden, en er is onderzocht of de beelden legaal het land binnen waren gekomen. Toen dat het geval bleek hebben de expert van het museum, een expert van de Vereniging Rembrandt (die zou meebetalen) en een externe expert de beelden bekeken. Zij en het veilinghuis dachten allen dat het ging om een vijftiende eeuws bronzen beeld van een zittende boeddha en een zeventiende eeuws beeld van een staande boeddha.

Pas na de aankoop kreeg het Tropenmuseum een tip, en besloot de beelden op ouderdom te laten onderzoeken bij het Kunstlaboratorium in Brussel van P. Laycock. Een dergelijk hoogwaardig chemisch onderzoek kan men in het museum niet uitvoeren, aldus Gortzak.

De bronslegeringen blijken niet uit de vijftiende en zeventiende eeuw afkomstig, maar uit deze eeuw, of hooguit de vorige te stammen, toonde het onderzoek aan. Christie's en het museum delen de kosten van het onderzoek.

“In het vervolg laten we vooraf ieder beeld dat we willen kopen zo onderzoeken,” zegt Tropenmuseum-directeur Gortzak. Het is voor het eerst, zegt hij, dat zijn museum een vals werk heeft aangekocht. Wel zitten bij schenkingen soms vervalsingen. “Maar zulke dingen zijn onvermijdelijk. Van moderne kunst tot Afrikaanse kunst, de zwendel is enorm. En de vervalsers zijn enorm vindingrijk,” zegt hij .

Ook H. Kreijger van Christie's vindt de zaak erg vervelend. “Als we getwijfeld hadden, hadden we de werken niet aangeboden,” zegt hij.