Onderlinge twisten moslims teisteren Peshawar opnieuw

PESHAWAR, 15 JULI. In de Pakistaanse stad Peshawar is het gisteren voor de derde achtereenvolgende dag tot ernstige ongeregeldheden gekomen door spanningen tussen sunnitische en shi'itische moslims. De politie raakte slaags met enige duizenden sunnieten die tegen een uitdrukkelijk verbod van de autoriteiten in een demonstratie wilden houden tegen het optreden van shi'ieten afgelopen zondag. Er vielen gisteren opnieuw drie doden, waarmee het aantal slachtoffers sinds zondag is gestegen tot elf. Vandaag leek de toestand echter kalm.

De shi'ieten, die in Peshawar evenals in grote delen van het merendeels sunnitische Pakistan een minderheid vormen, hielden zondag hun jaarlijkse rouwprocessie voor Moharram, ter herdenking van de dood van hun geestelijke leider Ali Hussein zo'n 1.300 jaar geleden. Daarbij geselen de mannen zichzelf, tot afgrijzen van de sunnieten, tot bloedens toe met zwepen waarop scherpe messen zijn aangebracht.

Bij de processie, die traditioneel tot spanningen leidt tussen sunnieten en shi'ieten, zouden enkele shi'ieten zondag een sunnitische moskee zijn binnengegaan en daar brand hebben gesticht. Daarop kwam het tot schietpartijen en zag de politie zich genoopt tot ingrijpen met geweld. Sindsdien is er een samenscholingsverbod van kracht. (AP)