Olympische ploeg

Nederland gaat met 226 sporters en 114 begeleiders naar de Olympische Spelen.

Nog eens 21 privé-trainers krijgen een deel-accreditatie. Zij mogen hun pupillen wel tijdens de wedstrijden begeleiden, maar krijgen geen onderdak in het olympisch dorp. Het aantal vrouwen onder de sporters nadert het aantal mannen: 89 tegen 137 mannen. Hans Bertels, de assistent chef de mission, is al in Barcelona. Hij had zeven en een half uur nodig om bij de organisatie zijn accreditatie los te peuteren.

“De beslissing van Jonker te stoppen met voetbal heeft mij verblijd”, zegt dominee Van den Berg. “In de tijd die hij vroeger gebruikte om te trainen, kan hij nu lezen of mensen opzoeken en hen helpen.” Van den Berg zou er moeite mee hebben als een gelovige belijdenis zou willen afleggen als hij nog voetbalt. “Maar het kan zijn dat de innerlijke strijd nog voortduurt. Ik zou die ook niet willen verhaasten. Als het eerlijk in je hart ligt zal je kiezen en mag je ook kiezen. De keuze die Johan Jonker gemaakt heeft is heel erg zwaar, maar zal heel erg vanzelfsprekend worden.”