Nieuwe top British Airways; Fusie KLM met BA niet van de baan

LONDEN/BRUSSEL, 15 JULI. Sir Colin Marshall, de nieuwe topman van British Airways, sluit een hernieuwd gesprek met de KLM over samenwerking niet uit.

Zelfs wanneer de huidige gesprekken tussen British Airways en Amerikaanse fusiepartners succesvol eindigen, zal volgens Marshall samenwerking met de KLM mogelijk zijn.

Marshall zei dit gisteren desgevraagd nadat hij op de jaarvergadering van British Airways in Londen de leiding van Europa's grootste luchtvaartmaatschappij had overgenomen van Lord King.

De KLM houdt ook rekening met de mogelijkheid dat de gesprekken met BA worden heropend. “Op dit moment zijn alle opties voor samenwerking open, dus ook die voor samenwerking met BA”, zei plaatsvervangend president-directeur ir. C. den Hartog vanmorgen op een luchtvaartcongres in Brussel.

De onderhandelingen over een fusie van de KLM en British Airways liepen in februari vast, maar zowel Marshall als Den Hartog onderstreept de harmonie waarin de gesprekken werden beëindigd. Den Hartog: “De harmonieuze sfeer waarin destijds de onderhandelingen met BA zijn afgebroken is een goede basis om op door te gaan”. En Marshall: “De gesprekken zijn destijds in harmonie beëindigd. Het is zaak eerst te werken aan de punten waarop het misliep. Zolang daarin niets verandert, heeft het geen zin opnieuw te praten met de KLM.”

Hoewel Marshall gisteren zei in principe dezelfde lijn als King te zullen volgen, zal hij naar verwachting op enkele punten een andere weg inslaan. Van Marshall is bekend dat hij, meer dan King, voorstander is van samenwerking met de KLM.

Marshall zal naar verwachting ook sneller dan zijn voorganger toeslaan op de Amerikaanse markt. British Airways bevestigde gisteren nogmaals in gesprek te zijn met de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij USAir.

BA zoekt al enige tijd naar een opening op de Amerikaanse markt. Daartoe begon het vorig jaar gesprekken met Northwest Airlines, de maatschappij waarin de KLM een belang van 20 procent heeft. Die gesprekken vormden destijds de aanleiding voor de onderhandelingen met de KLM over vergaande samenwerking.

    • Max Christern