Motie van wantrouwen tegen premier aangenomen; Regeringscrisis in Litouwen

VILNIUS, 15 JULI. Het Litouwse parlement heeft gisteren een motie van wantrouwen aangenomen tegen premier Gediminas Vagnorius.

Vagnorius, een medestander van president Landsbergis tijdens de lange strijd om de Litouwse onafhankelijkheid, werd met 69 tegen zes stemmen naar huis gestuurd. Tegen de premier bestonden al geruime tijd bezwaren, vooral van de kant van de militant-nationalistische vleugel binnen Sajudis, de onafhankelijkheidsbeweging, die Vagnorius verwijt te weinig te doen om de Litouwse economie te hervormen. “Deze beslissing had al een half jaar geleden, acht maanden geleden zelfs, moeten worden genomen. De regering neemt niet de noodzakelijke stappen in de richting van een markteconomie”, zo zei na de stemming Kazimieras Antanavicius, de voorzitter van de parlementscommissie voor economische zaken. Vagnorius, zei hij, had in augustus vorig jaar, toen Rusland na de mislukte coup tegen Michail Gorbatsjov de Litouwse onafhankelijkheid erkende, de roebel moeten afschaffen, uit de roebelzone moeten treden en een eigen Litouwse munt moeten invoeren.

Vagnorius zelf reageerde verbitterd op de stemming. Hij weet zijn val aan de ex-communisten, die, zei hij, de macht in Litouwen trachten te heroveren. “Ik ben gedwongen af te treden niet door nieuwe, progressieve krachten, maar door een vastbesloten laatste poging om de veranderingen in Litouwen een halt toe te roepen.”

In afwachting van een besluit van president Landsbergis over de opvolger van Vagnorius wordt Litouwen bestuurd door interim-premier Leonas Asmontas, minister van energie in Vagnorius' regering en een van zijn belangrijkste critici. Waarnemers achten het niet uitgesloten dat de president ondanks alle kritiek Vagnorius zal belasten met de vorming van een nieuwe regering.

Het beleid van Vagnorius wordt al geruime tijd bestreden zowel door de nationalisten als door de ex-communisten. Bij een vorige gelegenheid slaagden de critici van de premier er echter nog niet in hem naar huis te sturen.