Lubbers ziet voortzetting van coalitie met D66

DEN HAAG, 15 JULI. Premier Lubbers hoopt dat de huidige coalitie met de PvdA - aangevuld met D66 - in een volgend kabinet zal terugkomen. "Ik zou het hopen, ik denk dat het kan", aldus Lubbers gisteravond in VARA's Achter Het Nieuws.

Volgens Lubbers kan de samenwerking met de PvdA "in beginsel" na 1994 worden voortgezet. "Ik zie deze vier jaar wel goed voor elkaar komen. Ik denk dat er een redelijk positief oordeel over kan komen. Dat telt bij de vorming van de volgende coalitie". Lubbers heeft al in een eerder stadium te kennen gegeven in 1994 zelf niet als premier te zullen aantreden. Het lijsttrekkerschap van het CDA wil hij overdragen aan fractieleider Brinkman.

Lubbers stelde dat samenwerking met de PvdA wellicht moet worden uitgebreid met D66 als de sociaal-democraten zich niet meer van hun neergang herstellen. Volgens Lubbers zijn "er zeker goede redenen" om D66 in de volgende coalitie op te nemen. "U weet, de vorige keer was het al haast zo ver. Sindsdien is D66 gaan groeien in de kiezersgunst. Het is, geloof ik, een publiek geheim dat ik niets tegen D66 heb. ik zal de mensen die het dan voor het zeggen hebben zeker niet afraden om D66 daarbij te betrekken."

Op het ogenblik behoort D66 tot de oppositie nadat de Democraten onder leiding van H. van Mierlo bij de formatie van 1989 buiten de boot vielen. Van Mierlo wees er het afgelopen jaar regelmatig op dat dit kabinet "geen legitimatie" heeft bij de kiezers. Lubbers spreekt Van Mierlo tegen. "Wat mij wel altijd opvalt is dat hij eigenlijk niet precies aangeeft wat hij zou willen in de politiek. Je hoort dus zelden de inhoud". Lubbers wees erop dat de afgeronde begrotingsbesprekingen in grote harmonie zijn verlopen en dat CDA en PvdA het over de hoofdlijnen eens zijn.

Van Mierlo stelt echter dat dit kabinet "geen gezicht" heeft. "Ik vind het wel slim bedacht van hem", aldus Lubbers, "want je zult hem straks - als hij de regering ingaat - op weinig uitspraken kunnen betrappen over hoe hij de dingen nu wilde hebben. Ik ben er zeker van als hij straks in het kabinet zit, dat hij zijn talent van spreken ook zal aanwenden om dat kabinet te laten zijn dat hij vindt dat het moet zijn: namelijk een kabinet voor het hele land. En dat geldt voor dit kabinet natuurlijk ook".