Lubbers scherpt kritiek aan op verkoop Fokker aan Dasa

ROTTERDAM, 15 JULI. Het kabinet zal niet akkoord gaan met de overname van Fokker door Deutsche Aerospace (Dasa) als het Duitse bedrijf geen harde garanties wil geven voor het behoud van de ontwikkeling en produktie van vliegtuigen bij Fokker. Dit heeft minister-president Lubbers gisteren gezegd voor de televisie.

De uitspraak van Lubbers moet volgens direct betrokkenen worden opgevat als een verharding van het standpunt van de regering in het onderhandelingsproces, dat moeizaam verloopt. In bestuurskringen van Fokker circuleert nog steeds het alternatief om zaken te doen met Dasa buiten de overheid om.

In het huidige ontwerp-akkoord tussen Fokker en Dasa krijgt het Duitse concern 51 procent van de aandelen Fokker en een meerderheid in de raad van commissarissen van de onderneming. Voor het lot van Fokkers kleinste toestel, de F-50, wil Dasa geen garanties geven. Het “industrieel leiderschap” voor vliegtuigen in de catagorie van 65 tot 130 stoelen is wel toebedeeld aan Fokker. Maar ook hier wil Dasa zich niet vastleggen op het behoud van de ontwikkeling en produktie voor Nederland. Lubbers zei dat de regering, indien noodzakelijk, “de mogelijkheden” van de overheid zal benutten om een akkoord tussen het bestuur van Fokker en Dasa te blokkeren. De bonden en vertegenwoordigers van het personeel verwelkomden de uitspraak van Lubbers vanmorgen als een “steun in de rug”. Aanstaande maandag komen Fokker-voorzitter Nederkoorn, Dasa-topman Schrempp en minister Andriessen van economische zaken bijeen.

Een zegsman van Fokker zei dat een akkoord met Dasa zonder de overheid in theorie nog steeds mogelijk is, “maar het is geen optie waar wij naar streven”. De kans op deze optie wordt door het ministerie van economische zaken “minimaal” geacht. Voor de bonden is een akkoord zonder de overheid “onbespreekbaar”.

De staat heeft verschillende middelen om een overname te bemoeilijken, waaronder een vetorecht over statutenwijziging en de vaststelling van het aantal bestuurders en commissarissen. Ook kan de overheid bestaande leningen omzetten in 10 miljoen extra aandelen Fokker, maar zij mag op die manier geen meerderheid in Fokker opbouwen. In de onderhandelingen tilt Dasa zwaar aan deze mogelijkheid tot “conversie”. Als extra machtsmiddel beschikt de staat wel over de steun- en ontwikkelingskredieten die zij bij Fokker heeft uitstaan.