Levenslang tegen fundamentalisten van FIS geëist

ALGIERS, 15 JULI. Bij het proces tegen de leiders van het Algerijnse fundamentalistische Front van Islamitische Redding (FIS) heeft de aanklager gisteren levenslange gevangenisstraffen geëist tegen de voornaamste verdachten. Later vandaag zou de militaire rechtbank vonnis wijzen.

De 61-jarige FIS-leider Abassi Madani en zijn 35-jarige plaatsvervanger Ali Belhadj staan terecht op beschuldiging van samenzwering tegen de staat, een vergrijp waarop de doodstraf kan staan. Vijf andere, minder vooraanstaande FIS-leden zijn beschuldigd van geringere misdaden en kunnen maximaal twintig jaar celstraf krijgen.

De verdachten waren zelf overigens niet in de rechtszaal toen de straf werd geëist. Ze stellen dat hun aanwezigheid geen zin heeft omdat hun straf toch al vaststaat. Ook hun advocaten woonden het proces niet bij, uit protest tegen het feit dat ze geen toegang tot hun cliënten hadden gekregen.

Het proces wordt afgehandeld voor een militaire rechtbank in de plaats Blida, zo'n 50 kilometer van de hoofdstad Algiers. Buitenlandse waarnemers en journalisten hebben geen toestemming gekregen om het bij te wonen.

Een van de getuigen die gisteren door de rechtbank werd gehoord was oud-premier Sid Ahmed Ghozali, die de verdachten verantwoordelijk stelde voor de golf van onrust die Algerije trof na een besluit van de regering vorig jaar juni om al geplande verkiezingen uit te stellen. Bij de ernstige ongeregeldheden van vorige zomer kwamen tientallen mensen om het leven.

Waarnemers sluiten niet uit dat zware straffen voor de FIS-leiders tot nieuwe onrust in Algerije zullen leiden. Een Franse advocaat, Jacques Vergès, die zich gisteren voegde bij de verdedigers van de FIS-leden, verklaarde: “Ik denk dat dit het belangrijkste politieke proces is sinds de onafhankelijkheid. Van de uitkomst hangt af of er een verzoening tussen de Algerijnen komt, of dat er nieuwe zeer moeilijke conflicten op economisch en sociaal terrein komen”.

De kern van het proces betreft de vraag of de regering een afspraak had met de leiders van het FIS omtrent een staking die de fundamentalisten hadden uitgeroepen tegen het uitstel van de verkiezingen. Het FIS heeft steeds gezegd dat het toestemming van de autoriteiten had gekregen voor militante FIS-leden om te verblijven op pleinen en in straten om betogingen in goede banen te leiden. De regering zou deze afspraak hebben geschonden. De regering op haar beurt zegt dat er van zo'n overeenkomst geen sprake was. (Reuter, AFP, AP)