Lening 75 mln dollar voor Arubaanse hotels

DEN HAAG, 15 JULI. De Nederlandse regering wil Aruba helpen met een lening van 75 miljoen dollar, te verstrekken door de Nationale Investeringsbank (NIB), om het fiasco van drie hotels die niet zijn voltooid op te lossen. Voorwaarde is dat Aruba als solide debiteur de rente en aflossing van de lening voor zijn rekening neemt.

Dit maakte minister Hirsch Ballin (Koninkrijkszaken) vanochtend bekend na besprekingen met de Arubaanse premier Nelson Oduber en zijn minister van financiën, ing. Roland Laclé. Nederland zal geen ontwikkelingsgeld of andere fondsen bestemmen voor de oplossing van de Arubaanse financiële strop, zei minister Hirsch Ballin, maar hij sluit een staatsgarantie op de NIB-lening niet uit. Premier Oduber onderstreepte dat Nederland door de regeling mede-verantwoordelijk is geworden voor de oplossing van het probleem.

De lening van 75 miljoen dollar moet de dochtermaatschappij van NIB, de Nederlandse Participatie Maatschappij voor de Nederlandse Antillen in staat stellen een aandeel te nemen in de herfinanciering van drie hotels die door het een faillissement van een Italiaanse aannemer niet zijn voltooid. Een tweede aannemer voldeed niet aan zijn verplichtingen en verliet het eiland. Daardoor bleef Aruba twee jaar geleden zitten met drie betonnen skeletten die nu door weer en wind zijn aangetast.

Vijf jaar geleden verleende de Arubaanse regering met goedkeuring van Nederland overheidsgaranties op de leningen die door Italiaanse, Zwitserse en Luxemburgse banken aan de Italiaanse aannemers werden verstrekt. Deze banken hebben nu volgens premier Oduber claims tot een totaal van 27 miljoen gulden bij Aruba gedeponeerd. Als de hotels niet worden afgebouwd, worden deze claims veel hoger. De herfinanciering is erop gericht is de schade zo veel mogelijk te beperken.

Oduber denkt dat nieuwe aannemers binnen enkele maanden kunnen beginnen met het voltooien van de bouw. Als het lukt de hotels goed te exploiteren kunnen de schulden worden afbetaald. Premier Oduber wil proberen de Italiaanse staatskredietverzekeringsmaatschappij Saachi, die de kredieten destijds voor een deel heeft verzekerd, te bewegen om een deel van haar claim op Aruba af te schrijven. Volgens Hirsch Ballin zou een regeling met de Italianen onderdeel kunnen uitmaken van het herfinancieringsplan, maar het probleem is dat de aannemers die hun contractuele verplichtingen jegens Aruba niet zijn nagekomen, niet meer bestaan.