Leger en Palestijnen in Nablus niet slaags

TEL AVIV, 15 JULI. De eerste Palestijnse "vuurproef' voor de regering-Rabin in Nablus lijkt met een sisser af te lopen. Na onderhandelingen waarbij de Palestijnse leider Faisal Husseini was betrokken liet het Israelische leger vanmorgen zo'n 2.000 Palestijnse studenten die zich op de campus van de Al-Najah universiteit hadden verschanst, ongemoeid vertrekken. Aangezien het leger Nablus voor de pers tot "gesloten gebied' heeft verklaard, is het niet duidelijk of de studenten daar op in zijn gegaan.

Israelische troepen hebben sinds gisteren de universiteit omsingeld omdat gewapende, door de justitie gezochte Palestijnen zich er zouden hebben gemengd onder de studenten tijdens studentenverkiezingen. Een met een zelf gemaakt pistool bewapende Palestijn werd gisteren opgemerkt en gearresteerd toen hij de campus verliet. Kort daarna werd de Al-Najah universiteit omsingeld en liet het leger de studenten weten dat ze bij het verlaten van de universiteit op wapens zouden worden onderzocht. Deze eis is vanmorgen ingetrokken en het leger staat er alleen nog op dat de gezochte Palestijnen zich aan een dergelijke fouillering onderwerpen.

Zowel het Palestijnse leiderschap als Rabin, die ook het ministerie van defensie beheert, heeft hiermee aangetoond er belang in te stellen dat de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, bij zijn aanstaande bezoek aan Israel de Palestijnse kwestie in een zo kalm mogelijke sfeer kan aansnijden. Bloedvergieten op de campus van Nablus zou tot een snelle escalatie van geweld in de bezette gebieden kunnen leiden.

Het trekt sterk de aandacht dat Israelische Arabische politici in toenemende mate een bemiddelende rol spelen in conflicten in bezet gebied tussen enerzijds Palestijnen onderling en anderzijds tussen Israel en de Palestijnen. Zij eisen ook een bemiddelende rol op in het vredesproces tussen Israel en de Arabische landen, omdat zij volgens een van hun woordvoerders “de mentaliteit van beide partijen begrijpen”.

Wegens de smalle basis van de huidige linkse regeringscoalitie is de invloed van de Israelische Arabieren op Jeruzalem groter dan ooit het geval is geweest. Dat kwam eergisteren in Rabins regeringsverklaring in de vorm van allerlei beloften aan de Israelische Arabieren tot uitdrukking.

    • Salomon Bouman