LAMSCHARLOTTE

Oorspronkelijk werd de naam Charlotte gebruikt voor een nagerecht dat zowel warm als koud gegeten kan worden.

Tegenwoordig mogen ook hartige gerechten de naam van de echtgenote van de Engelse koning George III dragen. Waarom Charlotte van Mecklenburg Strelitz deze eer te beurt is gevallen is echter een raadsel. In "The Oxford book of Royal anecdotes' van Elizabeth Longford staat dat het Engelse volk in het begin niet zo enthousiast was over de bruid van George III (1760-1820). “Pug! Pug!” schreeuwde men haar toe. Toen Charlotte die een pugnose, een mopsneus had, vroeg wat dat pug toch betekende, antwoordde de hertogin van Lancaster: “Het betekent: God zegene uwe koninklijke hoogheid”. George en Charlotte kregen 15 kinderen.

Voor deze royale lamscharlotte die zowel warm als koud gegeten kan worden is nodig:

1000 gram lamsgehakt

circa 3 aubergines

100 gram ongezouten pistachenoten

1 fijngesnipperde ui

2 tenen knoflook

3 eierdooiers

fijngehakte peterselie

olijfolie

zout, peper

Maak het gehakt aan met zout, peper, knoflookpulp, noten en eierdooiers.

Snijd de aubergines in de lengte in zeer dunne plakken die in hete olijfolie aan beide kanten lichtbruin worden gebakken. Bedek bodem en zijkanten van een ronde taartvorm met de aubergineplakken. Doe de helft van het gehakt in de vorm. Daarop komt een laag aubergineplakken. Doe de rest van het gehakt in de vorm en dek alles toe met aubergineplakken.

Zet de charlotte ongeveer 40 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden Celsius.

    • Anne Scheepmaker