Keshmiri stopt met topsport na schorsing

LONDEN, 15 JULI. De Amerikaanse discuswerper Kamy Keshmiri stopt met topsport. Hij heeft daartoe besloten nadat de Internationale Ameteur Atletiek Federatie hem schorste wegens dopinggebruik. Daardoor zou Keshimiri, die op 27 mei met 70,84 meter de beste jaarprestatie op zijn naam bracht, bij de spelen niet mogen meedoen. Keshmiri had zich overigens al veertien dagen geleden met een buikblessure afgemeld.

Keshmiri, die bekend staat vanwege zijn veelvuldige kritiek op Amerikaanse atletiek-officials, zegt dat hij het slachtoffer is geworden van manipulatie. Nadat bekend was geworden, dat zijn A-staal bij een controle op 15 mei positief had gereageerd, schakelde hij een toxicoloog in om aanwezig te zijn bij de test met de B-staal, zoals zijn recht was. De proef zou negatief zijn uitgevallen. Na het vertrek van de toxicoloog werd nog een een proef gedaan, die wel weer positief uitviel.

Keshmiri heeft van de ene dag op de andere zijn sportcarriëre beeindigd. Hij zegt, dat hij het nut er niet van inziet de beslissing van de IAAF aan te vechten. “Je bent al schuldig bevonden, voordat je je kunt verdedigen. Ik weet van mezelf, dat ik onschuldig ben. En ik denk dat een heleboel anderen dat ook weten. Dat is voor mij genoeg.”

Tafeltennisster Cheryl Roberts is uit de Zuidafrikaanse Olympische selectie gegooid. Zij blijkt positief te zijn bevonden bij een controle, die op 31 mei op de Jan Smuts luchthaven van Johannesburg werd uitgevoerd. Roberts stond op het punt af te reizen naar een toernooi in Japan. In haar urine werd het middel propanolomin aangetroffen. De ploegarts van de Zuidafrikaanse tafeltennisbond heeft toegegeven een medicament te hebben voorgeschreven, dat het verboden middel bevatte.

Hetzelfde middel werd enige dagen ook al aangetroffen bij de Zuidafrikaanse super-marathonloper Charles Mattheus. Hij zei dat hij een middel tegen griep had ingenomen.