Jackson houdt Conventie in zijn ban; Was Maria niet eigenlijk een ongehuwde moeder?

NEW YORK, 15 JULI. “Keep Hope, Arkansas, alive!”. Het was een slimme woordspeling van de zwarte dominee Jesse Jackson op de geboorteplaats Hope van presidentskandidaat Bill Clinton. Met deze kreet tijdens de Democratische partijconventie in New York gisteren varieerde Jackson op het vaak gescandeerde keep hope alive en spoorde hij Clinton aan om zijn arme achtergrond en zijn contacten met arme zwarten in Hope niet te vergeten.

Na lang talmen heeft hij Clinton aanbevolen, maar hij houdt zijn reserves over het gematigde Democratische partijprogramma dat gisteren is goedgekeurd. Clinton heeft Jackson op afstand gehouden, omdat die bij veel Amerikanen felle reacties oproept. Vorige jaren verloor de Democratische partij omdat presidentskandidaten te zeer toegaven aan verlangens van de invloedrijke linkse vleugel.

Jackson gaf gisteravond voor de Democratische partijconventie in New York een klassieke revival-toespraak met woordspelingen, loopjes, ritmische zinnen, climaxen en grappen. Hij is een van de grootste redenaars die Amerika rijk is. Veel televisiekijkers hebben de toespraak niet gevolgd, omdat zij naar de All Star-wedstrijd voor baseball keken. Toch wist geen van de sprekers voor Jackson, geen senator, ook niet gouverneur van Texas Ann Richards of voormalig president Carter, zulk algemeen applaus en enthousiasme teweeg te brengen. Zwarte vrouwen wiegden op het ritme van de woorden heen en weer, mannen riepen enthousiast:“Yo, yo!”. Algemeen gingen de borden omhoog. Jackson heeft snel vat op een gehoor van meer dan 6.000 man.

Jackson herinnerde eraan hoe vice-president Dan Quayle de rol van een ongehuwde moeder op een televisiecomedie veroordeelde als immoreel. Maar was Maria ook niet een ongehuwde moeder? Hij kritiseerde indirect door middel van woordspelingen standpunten van Clinton. Hij noemde de moord op de joden in de Tweede Wereldoorlog, tegenwoordig een vast nummer om van zijn anti-semitische imago af te komen. En hij sprak over de armste jongeren. “Voor hen is de gevangenis een stapje omhoog”, zei hij. “Als ze eenmaal in de gevangenis zitten, worden ze niet langer belaagd door mensen die vanuit de auto op hen schieten. Ze zijn niet langer dakloos. Ze hebben een warme maaltijd, warmte in de winter en koelte in de zomer. Wendt u tot deze kinderen. Het zijn onze kinderen”

Clinton weet dat Jackson weinig alternatieven heeft voor de Democratische partij. Van linkse protesten profiteert Clinton ook, omdat het hem meer in het politieke midden plaatst. Jacksons eigen Regenboogcoalitie is een klein, links groepje, dat van weinig nationaal, politiek belang is. Toch slaagt hij er altijd in om de aandacht te trekken, vooral van de televisie.

In 1984 en in 1988 beschikte Jackson nog over eigen gedelegeerden bij de partijconventies, omdat hij aan de voorverkiezingen had meegedaan. Dit jaar wordt hij alleen gevolgd door televisiecamera's. Hij dreigde, maakte toespelingen, maar Clinton bleek onvermurwbaar. Jackson zei dat hij wel, indien gewenst, aan de campagne van Clinton wil meedoen. Omdat hij vaak op de televisie verschijnt, geniet hij onder zwarten dezelfde roem als sportsterren. Ook in Zuid-Los Angeles, waar dit jaar rellen uitbraken, kennen ze hem allemaal.

Voor zijn eigen politieke macht moet Jackson proberen om zwarten als kiezers te laten registreren. Een vaag, Democratisch middenprogramma kan registratie voor arme zwarten bemoeilijken omdat het voor hen toch niets uitmaakt. Gisteren was dergelijke kritiek ook te horen tijdens een bijeenkomst van zwarte politici. Voor de Democraten is het altijd een heel puzzelwerk om de juiste overwinningscoalitie te vinden.

Perot heeft nog geen belangrijke Democraten in zijn kielzog gekregen. De zwarte Democratische gouverneur Douglas Wilder sloot zich gisteren voorzichtig bij Clinton aan na lange geruchten over een mogelijke kandidatuur voor het vice-presidentschap onder Perot.

Een kandidatuur voor vice-president onder Perot is nu niet meer aantrekkelijk, want het gaat slecht met Perots campagne-organisatie. De onervaren activisten die Perot in vele staten op de stembiljetten hebben gekregen, worden nu onder protest met zachte drang door meer professionele medewerkers opzij geschoven. Er gingen geruchten dat zijn pas aangenomen ervaren campagnemanager Hamilton Jordan weer wil opstappen. Jordan heeft dat later ontkend maar hij is wel ontevreden met de gang van zaken. Perot geeft zijn campagnestaf weinig vrijheid en houdt veel beslissingen aan zichzelf. Een ervaren maker van campagnespots werd ontslagen en vervangen door een volgzamer maar minder bedreven persoon. Het zijn de problemen van een ervaren zakenman die de politiek in gaat. De Democraten hopen dat het vuurtje nog een tijdje blijft branden, omdat Perot Bush op zo'n overtuigende wijze kan aanvallen.

    • Maarten Huygen