Irak boycot grensoverleg met VN

BAGDAD/NEW YORK, 15 JULI. Irak heeft gisteren aangekondigd dat het een bijeenkomst van een VN-commissie in New York zal boycotten, waar de afbakening van de grens tussen Irak en Koeweit definitief wordt bepaald. De commissie wil de oude grens tien kilometer opschuiven ten nadele van Irak.

Irak had eerder al een resolutie van de Veiligheidsraad over de grens tussen beide landen verworpen. “Deze resolutie heeft ten doel om Irak van zijn rechten te beroven”, zei gisteren de Iraakse minister van buitenlandse zaken, Ahmed Hussein, “zodat zijn vitale belangen worden geschaad en er instabiliteit ontstaat in de regio”.

Gisteren maakte de Iraakse regering eveneens duidelijk dat het niet voornemens is om akkoord te gaan met de voorwaarden waarop de VN Irak voor 1,6 miljard dollar aan olie willen laten verkopen. Irak verzet zich vooral tegen het feit dat een derde deel van dit geld wordt aangewend om de VN-teams te bekostigen die zich bezig houden met de ontmanteling van de Iraakse vernietigingswapens.

Intussen duurt de impasse voort rond de VN-inspecteurs die in Bagdad al tien dagen tevergeefs wachten op toegang tot het ministerie van landbouw, waar volgens hen gevoelige militaire documenten liggen opgeslagen. (AP, Reuter)