"In Venezuela dreigt een nieuwe staatsgreep'

CARACAS, 15 JULI. Leiders van de Venezolaanse regeringspartij Acción Democrática (AD) hebben gewaarschuwd voor een nieuwe staatsgreep.

Het is daarom waarschijnlijk dat president Carlos Andrès Pérez volgende week niet naar Spanje zal reizen om de tweede Ibero-Amerikaanse top in Madrid bij te wonen. Ontevreden militairen trachtten in februari van dit jaar een staatsgreep uit te voeren. De afgelopen weken is de politieke onrust in Venezuela opnieuw sterk gegroeid. Herhaaldelijk raken demonstranten en oproerpolitie slaags in de straten van de hoofdstad Caracas. In juni zegde Pérez zijn voorgenomen reis naar de VN-wereldmilieutop in Rio de Janeiro af, nadat de christendemocratische Copei zich had teruggetrokken uit zijn coalitieregering, uit protest tegen het uitblijven van economische hervormingen en wijzigingen in de grondwet, die na de mislukte coup hun beslag hadden moeten krijgen. Volgens de mensenrechtenorganisatie Amnesty International hebben Venezolaanse veiligheidsagenten tijdens de mislukte coup zeven mensen - vier studenten en drie militairen - geëxecuteerd en talloze anderen gemarteld. De drie soldaten zouden van korte afstand met pistoolschoten om het leven zijn gebracht arrestatie door leden van de militaire inlichtingendienst DISIP, aldus Amnsesty in een gisteren gepubliceerd rapport. De onvrede in Venezuela wordt vooral gevoed door aanhoudende armoede en schaarste aan elementaire levensbehoeften, die het gevolg zijn van het macroeconomische beleid van Pérez, dat erop gericht is een einde te maken aan de inflatie en het begrotingstekort van Venezuela. (Reuter)