Goedaardige darmtumor weggehaald bij de paus

ROME, 15 JULI. Bij paus Johannes Paulus II is vanmorgen operatief een tumor aan de dikke darm weggehaald, zo hebben zijn behandelende artsen om kwart over een bekendgemaakt. De tumor was volgens een van hen “met negentig procent zekerheid goedaardig”.

Volgens een kort medisch communiqué heeft de paus de operatie “goed doorstaan” en is hij normaal bijgekomen uit zijn narcose. De operatie in het Gemelli-ziekenhuis begon vanmorgen om vijf voor half zeven en was om kwart over tien afgelopen.

Tijdens de operatie zijn ook een paar galstenen verwijderd, aldus cardioloog Attilio Maseri, die bij de operatie assisteerde. Maseri zei dat de weggehaalde tumor “redelijk groot” was. Volgens berichten in de Italiaanse media heeft onderzoek voor de operatie uitgewezen dat er nergens anders in het pauselijk lichaam tumoren zijn.

De pauselijke woordvoerder, Joaquin Navarro Valls, kwam rond half tien naar buiten om te praten met de massa journalisten en gelovigen die stond te wachten op nieuws. “Het belangrijke gedeelte van de operatie is al gedaan, en de eerste resultaten geven allemaal reden tot optimisme”, zei Navarro Valls.

De paus heeft gisteren opnieuw honderden telegrammen, brieven en boeketten gekregen van mensen die hem snelle beterschap toewensten. Er zat ook een boodschap bij van Mehmet Ali Agca, de man die in 1981 de paus ernstig verwondde bij een aanslag op het Sint-Pietersplein en nu in een Italiaanse gevangenis zit.

Het besluit om de paus te opereren is genomen na twee dagen van onderzoeken. De paus wordt behandeld door vrijwel dezelfde groep artsen die hem na de aanslag in 1981 onder haar hoede heeft gehad.

    • Marc Leijendekker