Gianni De Michelis verdacht van corruptie

ROME, 15 JULI. De voormalige Italiaanse minister van buitenlandse zaken Gianni De Michelis wordt verdacht van corruptie, zo hebben rechters in de noordoostelijke regio Veneto gisteren bekendgemaakt.

De Michelis is de belangrijkste politicus die formeel wordt verdacht in de verschillende corruptiezaken die de afgelopen maanden aan het licht zijn gekomen. De smeergeldaffaire in de Veneto staat los van die in Milaan, al zijn er wel overeenkomsten en put de justitie in Venetië steun uit de aanmoedigingen voor de rechters in Milaan.

De 52-jarige De Michelis, wiens politieke machtsbasis in Venetië ligt, wordt ervan verdacht een informeel systeem te hebben opgezet waarin de openbare werken die de regio Veneto te vergeven had werden verdeeld over een select groepje aannemers, die in ruil daarvoor steekpenningen moesten betalen.

De socialist De Michelis en zijn clan deelden dit smeergeld met een andere machtige politieke groepering in de Veneto, de christen-democraten van ex-minister van transport Carlo Bernini, aldus de aanklacht. Ook in Milaan bleek het smeergeld "eerlijk' te worden verdeeld over de belangrijkste politieke partijen.

Op alle openbare werken in de Veneto zou tussen de 1,5 en 2,5 procent aan steekpenningen zijn betaald, voor een totaal van zeker 12 miljoen gulden. Het onderzoek van de Venetiaanse justitie betreft vooral de verbetering van een stuk autosnelweg en de maatregelen ter bestrijding van de ongezond hoge hoeveelheid atrazine, een pesticide, in het drinkwater.

Al eerder waren naaste medewerkers van De Michelis en Bernini in dit onderzoek gearresteerd. Bernini is al eerder "in staat van verdenking' gesteld. Er zijn al 23 mensen gearresteerd in dit corruptie-onderzoek.

De flamboyante ex-minister, veelbesproken wegens zijn lange haren en zijn discobezoek met steeds wisselende schoonheden aan de arm, heeft de beschuldigingen tegen hem verworpen als “even fantasierijk als ongegrond”. Hij heeft een klacht ingediend tegen de rechters die het onderzoek leiden, omdat zij bij een inval in zijn secretariaat de wet zouden hebben overtreden.

Omdat De Michelis als parlementariër in principe onschendbaar is, moet het parlement toestemming geven voor een strafrechtelijke vervolging. De afgelopen dagen is dat bij de verdachten in de Milanese corruptie-affaire en in corruptiezaken elders in Italië steeds gebeurd, een teken dat de bestrijding van corruptie hoog op de officiële politieke agenda is komen te staan. In het verleden werden dergelijke onderzoeken vaak tegengewerkt in het parlement.

De Michelis was minister van buitenlandse zaken in het voorgaande kabinet van premier Andreotti. Daarvóór heeft hij andere ministersposten vervuld. Toen er in het nieuwe kabinet geen plaats voor hem bleek te zijn, zei hij een leidende rol binnen de partij te willen gaan spelen. Hij heeft ook ambities om Jacques Delors op te volgen als voorzitter van de Europese Commissie.

    • Marc Leijendekker