Gevangenis wegens fraude edelstenen

AMSTERDAM, 15 JULI. De directeur van een groothandel in edelstenen, Can Europe, is gisteren door de Amsterdamse rechtbank veroordeeld tot drie jaar gevangenis en 500.000 gulden boete.

De straf werd opgelegd wegens valsheid in geschrifte, belastingontduiking en leiding geven aan een misdadige organisatie. De administrateur van het bedrijf is veroordeeld tot twee jaar en een geldboete van 250.000 gulden. Can Europe verkocht telefonisch edelstenen als beleggingsobject. De stenen werden echter verkocht tegen een prijs die tot tien keer boven de werkelijke waarde lag. Gisteren deed de Amsterdamse politie een inval in het kantoor van een andere groothandel in edelstenen, Euro-Can-Am Trading. De telefonische verkoop door dit bedrijf doet denken aan die van Can Europe en daarom onderzoekt de dienst Fraudezaken van de Amsterdamse politie of er verband bestaat tussen de twee bedrijven.