Geen gifgas gevonden bij boringen in Coupépolder

ALPHEN AAN DEN RIJN, 15 JULI. De proefboringen, gisteren in de Coupépolder in Alphen aan den Rijn, naar zeecontainers met giftige inhoud zijn zonder resultaat gebleven. Personeel van ingenieursbureau IWACO groef, in opdracht van de provincie Zuid-Holland, tot zes meter diepte na een getuigenverklaring dat er op de bewuste plek twee laadkisten in de grond zaten, die volgens geruchten gevuld waren met gifgas.

Wel zijn ter plaatse circa tien ijzeren vaten en andere metalen voorwerpen, waaronder staalkabels, opgegraven. Sommige van die vaten waren nog intact. De inhoud daarvan zal worden geanalyseerd en op basis van die analyse wordt een verwerkingsmethode voor de inhoud gezocht. Naar aanleiding van de bevindingen ziet de provincie geen reden om verder naar de mysterieuze containers te speuren. “Het onderzoek is hiermee afgesloten”, aldus woordvoerder H. Kleij van de provincie. De kosten van de operatie bedroegen ongeveer 150.000 gulden.

Vorig jaar gaven magnetische en elektromagnetische metingen een indicatie voor de aanwezigheid van metalen voorwerpen in de bodem. Volgens J. Groen van IWACO zijn de gevonden vaten en staalkabels verantwoordelijk voor die uitslag.

Tijdens de boringen, die gisteren de hele dag duurden, zijn geen verhoogde concentraties van gassen vrijgekomen.