EG veroordeelt "bruut' bombardement van Serviërs op Gorazde

LONDEN/SARAJEVO, 15 JULI. De Europese Gemeenschap heeft gisteren het bombardement van Servische troepen op de Bosnische stad Gorazde in scherpe termen veroordeeld als “een brute en willekeurige aanval op weerloze burgers, die absoluut in strijd is met de principiële humanitaire instelling van het internationale recht”.

De veroordeling stond in een verklaring, gisteren namens de EG uitgegeven door de Britse regering, die deze helft van het jaar optreedt als voorzitter van de EG. In de verklaring werd een onmiddellijke beëindiging van de bombardementen op Gorazde geëist. Bovendien werd van de drie strijdende partijen een onmiddellijke hervatting geëist van de vredesbesprekingen.

Gorazde, dat zeventig kilometer ten oosten van Sarajevo ligt en dat wordt opgeëist door de Serviërs, wordt al sinds april belegerd. Gisteren meldde het Kroatische persbureau HINA dat tijdens het bombardement van de Serviërs op de voorsteden Kopaci en Sikira 31 doden en 56 gewonden waren gevallen, voor het merendeel vrouwen en kinderen. Alle belangrijke gebouwen en een groot aantal woningen in de voorsteden zijn in de loop van het bombardement met de grond gelijk gemaakt. Volgens een woordvoerder van het Bosnische ministerie van defensie, die door HINA werd geciteerd, maken de Serviërs bij de beschietingen gebruik van zestig tanks.

In Sarajevo hebben woordvoerders van de VN gisteren zowel de Serviërs als de Kroaten en de moslims beschuldigd van schendingen van het staakt-het-vuren, gisteren. Bij die schendingen landde - niet voor het eerst - een aantal mortiergranaten in de onmiddellijke omgeving van het VN-hoofdkwartier. Daarbij vielen twee doden. Eveneens vlak bij dat hoofdkwartier schoten VN-soldaten gisteren een Servische sluipschutter dood; het was de eerste keer dat VN-soldaten inkomend vuur beantwoordden.

In Londen worden vandaag onder voorzitterschap van EG-bemiddelaar Lord Carrington de vredesbesprekingen tussen de drie strijdende partijen in Bosnië hervat. De drie delegaties spreken niet met elkaar, maar leggen hun voorstellen en wensen aan Carrington voor, die ze vervolgens aan de andere delegaties overbrengt. Carrington ontmoet vandaag de Bosnische minister van buitenlandse zaken, Silajdzic, de "president' van de eenzijdig uitgeroepen Servische republiek in Bosnië, Karadzic, en de "president van Bosna-Herceg' - de eenzijdig uitgeroepen Kroatische republiek in Bosnië -, Mate Boban. (Reuter)