Baars Kaas van Wessanen koopt Oostduitse fabriek

ROTTERDAM, 15 JULI. Baars Kaas (onderdeel van Wessanen) heeft Käsewerke Seelow in het voormalige Oost-Duitsland overgenomen van Milchwerke Oderland.

Niet bekend

Vorig jaar rolde 50.000 ton kaas uit de fabrieken van Wessanen. Daarnaast verkocht het voedingsmiddelenconcern nog eens 50.000 ton kaas van derden. Vóór de eeuwwisseling wil Wessanen zijn afzet van kaas verdubbelen tot 200.000 ton.

De kaasmarkt is al jaren een groeimarkt. Kaas behoort net als toetjes tot de duurste produkten die van melk kunnen worden gemaakt. De Nederlandse consument at vorig jaar gemiddeld 13,5 kilo kaas. Nederland is wel de grootste exporteur van kaas. Vorig jaar ging 468 miljoen kilo kaas, ter waarde van drie miljard gulden, naar het buitenland, volgens cijfers van het Nederlands Produktschap voor Zuivel.

Deze ontwikkeling contrasteert met de werkgelegenheid in de Nederlandse kaasfabrieken. Die loopt terug, onder andere door schaalvergroting. Zo maakte de noordelijke zuivelcoöperatie Friesland Frico Domo vorige week bekend dat in haar kaasdivisie 415 van de 1210 banen worden geschrapt. Deze inkrimping, die leidt tot een verlaging van de produktiecapaciteit van 120.000 naar 100.000 ton kaas, zou nodig zijn om de kaasfabrieken van deze coöperatie weer rendabel te maken.

De overneming in de ex-DDR past in de forse investeringen die de laatste tijd in Duitsland in kaasfabrieken worden gedaan. Ze weerspiegelen de toenemende concurrentie op de Europese kaasmarkt. Deze brengt Nederlandse kaasfabrikanten die onderdeel uitmaken van zuivelcoöperaties in het nauw, doordat zij een verhoudingsgewijs lagere melkprijs aan hun toeleveranciers (melkveehouders) kunnen bieden.