Akzo zet reorganisatie van top en divisies in

ARNHEM, 15 JULI. Het chemieconcern Akzo reorganiseert de top van de onderneming. De raad van bestuur, die op dit moment uit drie leden bestaat, zal vanaf volgend jaar zes leden tellen. De door bestuursvoorzitter jhr. mr. A.A. Loudon al eerder dit jaar aangekondigde veranderingen in de top maken deel uit van een ambitieus hervormingsplan dat de organisatie van Akzo slagvaardiger en flexibeler moet maken.

De huidige raad van bestuur bestaat naast Loudon uit mr. C. van Lede, de voormalige voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO, en ir. M.D. Westermann. De laatste zou per 1 mei 1994 met pensioen gaan, maar vertrekt als gevolg van de reorganisatieplannen een jaar eerder. Van Lede bekleedt in de nieuwe raad van bestuur de functie van plaatsvervangend voorzitter.

Per 1 mei 1993 zal de raad van bestuur aangevuld worden met vier nieuwe leden, die op dit moment nog deel uitmaken van de groepsraad. Dit zijn dr. F.W. Fröhlich, president Fibers Group, jhr. mr. H.A. van Karnebeek, president Coatings Group, A.G.J. Vermeeren, president Pharma Group en ir. R.M.J. van der Meer, president Chemicals Group. De laatste is de opvolger van ir. F.A.G. baron Collot d'Escury, de huidige president van de Chemische divisie, die eveneens per 1 mei 1993 vervroegd met pensioen gaat.

In de nieuwe Chemicals groep worden de divisies Chemie en Zout- en Basischemie samengevoegd. Ook de andere drie divisies, Vezels en Polymeren, Coatings en Pharma, veranderen in "groepen'.

Als gevolg van de nieuwe topstructuur zullen de ruim veertig "business units', zelfstandig opererende bedrijfseenheden die in de laatste jaren vorm hebben gekregen, straks niet meer aan divisiedirecties rapporteren. Hun berichtgeving gaat rechtstreeks naar de raad van bestuur, die daardoor sneller kan reageren. Akzo zal door deze veranderingen beter in staat zijn zich naar buiten te profileren, stelde Loudon twee maanden geleden bij de presentatie van de jaarcijfers. Hij verwacht dat de interne eenheid, iets waaraan het bij Akzo altijd heeft geschort, door de reorganisaties wordt gestimuleerd.