Afscheid zonder handdruk

Barbertje moet hangen, zo geldt voor directeuren van bedrijven die in problemen komen, of die nu Ogem, Bredero of HCS heten. Afgelopen maand kreeg Huub van den Boogaard van HCS op staande voet ontslag. Komende vrijdag voert hij een kort geding over achterstallig salaris.

Juristen geven HCS weinig kans zich zonder één cent te betalen van Van den Boogaard te ontdoen. Waarom dan niet ingestemd met een nette regeling, die tussen de andere HCS-verliezen nauwelijks zou zijn opvallen? Het geheim zit dieper. Voor Van Den Boogaard heeft zo'n regeling twee voordelen: natuurlijk financieel, maar wie een gouden handdruk geeft, ziet daarmee ook af van verdere aansprakelijkheid. Daar weet men bijvoorbeeld bij Ogem alles van. Terwijl alle ogen gericht waren op de aansprakelijkheid van topman Udink was dat één van de weinige bestuurders die niet viel aan te pakken. Zijn gouden handdruk was niet alleen een oudedagsvoorziening maar ook een vrijwaring tegen claims achteraf. Van den Boogaard zou graag het voorbeeld van Ogem volgen, maar het ziet er vooralsnog niet naar uit dat HCS hem dat toestaat.