Aandelenkoersen voorzichtig hoger

AMSTERDAM, 15 JULI. Hogere koersen in New York en een niet verder afglijdende dollarkoers bepaalde vanochtend de over het algemeen iets oplevende stemming op het Damrak. De markt blijft intussen gespannen wachten op de "witte rook uit het Bundesbank-Vaticaan'.

AMSTERDAM De Amsterdamse effectenbeurs heeft vanochtend de dinsdag ingeslagen weg omhoog voortgezet, heel voorzichtig met opnieuw weinig affaire. De hogere koersen in Wall Street en de stabielere dollar gaven Amsterdam een steuntje in de rug. Aan het eind van de ochtend stond de stemmingsindex 0,7 punt hoger op 122 en was de EOE-index een dikke anderhalve punt gestegen tot iets boven 301.

Vooral de internationals wonnen terrein. Olies 1,30 naar 151, Unilever 80 cent naar 186,50, Akzo en KLM elk twee kwartjes tot 145,20 en 33,50.

NEW YORK De koersen op Wall Street trokken gisteren nog wat aan. De Dow Jones-index van 30 industriefondsen sloot met een winst van 21.09 punten op 3358,40. De iets hogere detailhandelsverkopen maakten weinig indruk. In het laatste uur van de handel zorgden enkele koopprogramma's voor een technisch herstel in een dunne markt.

LONDEN De aandelenkoersen trokken vanochtend scherp aan in het zog van de hogere aandelenkoersen in de VS en Tokio. De FT-100 aandelen-index doorbrak de grens van 2500, waarna winstneming de koersen iets deed terugvallen. Tegen de middag stond de index 12,6 punten hoger dan het slot van gisteren op 2496,6,

FRANKFURT De Duitse aandelenkoersen kwamen vanochtend aan verbetering toe. De Dax-30-index wist na ruim een uur handel ruim 4 punten op te klimmen naar 1.738,54 en maakte het verlies van gisteren daarmee meer dan goed.

TOKIO De koersverbetering op de beurs van Tokio hield ook vandaag aan, al was er minder vaart dan gisteren. De Nikkei-225-index voegde 52,29 punten toe en eindigde op 17.116,92.