Werkonderbreking Fokker vanmorgen afgelast

ROTTERDAM, 14 JULI. Een voorgenomen werkonderbreking bij de Fokker-vestiging in Hoogeveen is vanmorgen niet doorgegaan. De werknemers wilden bij een bezoek van de voltallige raad van bestuur van Fokker-voorzitter Nederkoorn tekst en uitleg vragen over de aangekondigde reorganisatie bij de vestiging, waarbij 225 arbeidsplaatsen komen te vervallen. De raad van bestuur van de vliegtuigfabrikant bleef echter in het hoofdkantoor in Amsterdam-Zuidoost.

Ruim tweehonderd personeelsleden die zich 's ochtends bij de poort hadden verzameld om Nederkoorn te verwelkomen, zagen geen heil in een werkonderbreking van drie uur en gingen na tien minuten weer terug naar de produktiehal.

Morgen komt Fokker met de bonden bijeen om te praten over de reorganisatie in Hoogeveen. Het gaat daarbij om 150 vaste plaatsen en ongeveer tachtig mensen die een tijdelijk contract hebben. In Hoogeveen worden onder meer houders voor de Patriot-raket gemaakt, maar ook onderdelen voor Airbus-vliegtuigen, de vleugeltips voor de Fokker 100 en de reserve-onderdelen voor de Fokker Friendship en Fellowship.

De Raad van Bestuur van Fokker stuurde gisteren een brief naar het voltallige personeel, in de verband met de onrust die vrijdag ontstond over de besprekingen tussen Fokker en Deutsche Aerospace (Dasa). Het Duitse concern onderhandelt met Fokker en de Nederlandse overheid over de overname van een meerderheid van de aandelen. Het voorlopige akkoord tussen de partijen geeft Dasa een overwicht in Fokker.

In de brief aan het personeel zei voorzitter Nederkoorn dat de onderhandelingen langer duren dan was verwacht. Hij wees op de overeenstemming die bestaat op het gebied van Fokkers rol in het marktsegment van straalverkeersvliegtuigen met 65 tot 130 stoelen. “Ten aanzien van het turbopropsegment (de Fokker F-50) is thans niets geregeld, teneinde in de aanloopfase van de samenwerking, mede in het licht van de bestaande Dasa-produkten, tot een geïntegreerd beleid te komen”, schrijft Nederkoorn in de brief. Aanstaande maandag vindt overleg plaats tussen Fokker, Dasa en de Nederlandse overheid. De voorbereidende besprekingen zijn vandaag hervat.