Vuurwerkfabriek Culemborg wordt herbouwd in België

CULEMBORG, 14 JULI. De vorig jaar ontplofte vuurwerkfabriek MS Vuurwerk zal niet opnieuw in Culemborg worden opgebouwd.

Eigenaar H.J.Koolen gaat zijn activiteiten in België voortzetten, zo heeft zijn woordvoerder vanmorgen meegedeeld. De assemblage van vuurwerk gebeurt voortaan in de bunkers van een voormalige munitiefabriek in Belgisch Limburg. De bunker aan de Diefdijk in Culemborg wordt nog slechts gebruikt als opslagplaats voor ten hoogste 1000 kilo vuurwerk.

De ontploffing van de vuurwerkfabriek in Culemborg kostte twee werknemers het leven en richtte grote schade aan in de omgeving van het bedrijf. Eigenaar Koolen wilde zijn bedrijf desalniettemin op dezelfde plaats weer opbouwen. Tegen dat initiatief bestond grote weerstand bij de bevolking van Culemborg. De gemeente heeft zich officieel nooit gekeerd tegen de herbouw, maar de aanvragen voor vergunningverlening afgewacht.

Volgens een woordvoerder van de gemeente heeft Koolen vorig jaar een eerste aanvraag voor een nieuwe hinderwetvergunning en een bouwvergunning ingediend. Omdat de gegevens voor de vergunning "niet compleet' waren, is zij afgewezen en heeft men Koolen om aanvullende gegevens verzocht. Hij heeft sindsdien echter geen nieuwe aanvraag meer ingediend en beklaagde zich over tegenwerking van de gemeente.

Volgens de woordvoerder van Koolen is de nieuwe ruimte in België "uitermate geschikt' en zijn daarvoor ook al de benodigde vergunningen aanwezig. Koolens nieuwe bedrijf heet Skylight Vuurwerk Evenementen BV. In de voormalige munitiebunkers zullen 5 medewerkers zich met de assemblage van vuurwerk bezighouden. In Culemborg denkt Koolen nog vijftien mensen werk te kunnen bieden bij constructiewerkzaamheden in een "timmer/werkplaats'.

De opslagcapaciteit van 1000 kilo in de bunker in Culemborg is volgens Sonneveld “even groot als die van wederverkopers op Oudejaarsavond. En dan hebben wij nog muren van 1.80 meter dikte.”

Volgens een handelsattaché van de Belgische Ambassade in Den Haag zal het Koolen in België vermoedelijk even veel moeite kosten als in Nederland om de vereiste vergunningen voor een nieuwe fabriek te krijgen. “De eisen verschillen niet zo veel.”