Vastgoed niet zo sterk in mineur als management

De dalende lijn van de vastgoedfondsen gaat onverminderd door. Rodamco, Wereldhave, VIB en Innovest behaalden gisteren allemaal de laagste koers in het jaar. Dit heeft grote gevolgen voor de fondsen die kapitaal nodig hebben. Van de voorgenomen emissie van Wereldhave is dan ook niets meer vernomen. Het betekent ook dat de campagne die Rodamco tijdens de onlangs gehouden aandeelhoudersvergadering hield voor het goede management zijn doel gemist heeft.

“Rodamco heeft vorig jaar de klippen op de internationale vastgoedmarkt goed weten te omzeilen,” zo hield dr. P. Korteweg de aandeelhouders van het vastgoedfonds voor. Behalve aan de door hem geroemde vastgoed-portefeuille van Rodamco lag dat voornamelijk aan het kwalitatief hoogstaande management. Korteweg bewierookte dat management, waar hij zelf officieel ook deel van uitmaakt, tot zeven maal toe.

De beleggers in Amsterdam hebben misschien doorgehad dat iets in de redenering van Korteweg niet klopte. Het is namelijk van tweeën één: als Rodamco het goed doet, doet het management het niet helemaal goed. Deze stelling blijkt uit het volgende: Het Rodamco-management investeerde vorig jaar voor privé-doeleinden gezamenlijk voor 214.000 gulden in een ander vastgoedfonds, Rouse Company in de Verenigde Staten. Die ontrouw aan Rodamco bleek dom. Rouse had een negatief rendement van 5,4 procent, Rodamco deed het bijna 2 procent beter.

Olympia & York in Canada is, net als Rodamco zelf, via een dochteronderneming ook partner in Rouse Company. Dat is tegenwoordig geen aanbeveling, want het Canadese vastgoedconcern verkeert in surséance van betaling. Met de investering in Rouse gaat het ook dit jaar dan ook niet voor de wind. De waarde van de privé-investering van het management van Rodamco in Rouse slonk in de laatste drie maanden al met ruim 27.000 gulden. Daarbij vergeleken komen de Rodamco-aandeelhouders er goed af. Daaruit blijkt dat Rodamco het zelf beter doet dan de Rodamco-directie.