V-raad: meer blauwhelmen naar Sarajevo

NEW YORK / SARAJEVO, 14 JULI. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteravond besloten het aantal VN-militairen op het vliegveld van Sarajevo met 500 man uit te breiden tot 1.600 man. Secretaris-generaal Boutros Boutros Ghali had om die uitbreiding gevraagd.

De Veiligheidsraad besloot met vijftien tegen nul stemmen tot de uitbreiding. In de resolutie van de raad wordt een dringend beroep gedaan op de strijdende partijen in Bosnië om samen te werken met de VN-vredesmacht, die alles in het werk stelt om Sarajevo te voorzien van humanitaire hulp.

De raad eiste ook de terugtrekking van alle luchtdoelgeschut uit de omgeving van het vliegveld van Sarajevo. De strijdende partijen hadden al eerder beloofd hun luchtdoelgeschut weg te halen, maar hebben dat niet gedaan; in enkele gevallen is op vliegtuigen van de luchtbrug op Sarajevo geschoten. In een rapport aan de Veiligheidsraad meldde Boutros Ghali dat de Servische milities die de omgeving van de luchthaven controleren hebben geweigerd hun zware artillerie terug te trekken met het argument dat ze dan direct door moslims en Kroaten zouden worden aangevallen. Dergelijke opvattingen, aldus Boutros Ghali, brengen de bevoorrading van Sarajevo door middel van de luchtbrug in gevaar; de basis waarop de bevoorrading berust is “uiterst fragiel” en “blijft aan een zijden draad hangen”.

De aanvullende vijfhonderd blauwhelmen zullen onder andere worden ingezet bij de controle van het vliegverkeer boven Bosnië en bij de bemanning van een radarpost ter opsporing van artillerie.

Op de diverse fronten in Bosnië is gisteren opnieuw hevig gevochten. De strijd concentreerde zich vooral rondom de strategisch belangrijke steden Jajce, in het noordoosten, Doboj, ten noorden van Sarajevo, en Gorazde in het zuidoosten. Doboj moest na felle strijd door de Kroaten en moslims worden afgestaan aan oprukkende Servische milities. De Kroaten en de moslims controleren echter nog de heuvels rondom de stad. In Gorazde slaagden de Kroatische en moslim-verdedigers er niet in de ijzeren ring van de Serviërs rondom de stad te doorbreken. De stad, waar 70.000 mensen zitten opgesloten, werd door de Serviërs zonder pauze met zware artillerie bestookt. In Sarajevo ontploften gisteren enkele mortiergranaten op de markt; daarbij vielen veel gewonden, maar geen doden. Er kwam ook een granaat terecht bij het VN-hoofdkwartier van de stad; daarbij kwam één persoon om het leven en vielen vier gewonden. (Reuter, AFP)