Teloorgang van emaille pan, fabriek gaat failliet

ROTTERDAM, 14 JULI. De emaille pan heeft zijn glans verloren. Steeds meer klanten geven de voorkeur aan roestvrijstalen pannen omdat ze goedkoper zijn en langer meegaan. De bekende Nederlandse geëmailleerde BK-pan wordt de laatste jaren minder verkocht, vooral in de speciaalzaken.“Ze zijn van een te lichte kwaliteit en er gaan snel stukjes af”, zegt A. van der Kolk, bedrijfsleider bij de luxe keukenspullenzaak Het Kookpunt in Rotterdam.

Hij is dan ook niet verbaasd over de ondergang van Beccon Doetinchem, de fabrikant van de geëmailleerde BK-pannen. Beccon, een werkmaatschappij van Koninklijke Van Kempen & Begeer, heeft gisteren faillissement aangevraagd. De onderneming zegt hiertoe te zijn gedwongen als gevolg van de sterk afnemende vraag naar zijn produkten, behalve emaille pannen ook fluitketels.

Het Kookpunt heeft de BK-pannen nooit in het assortiment opgenomen.“Het zijn pannen voor Blokkerpubliek”, vindt Van der Kolk. Bij Blokker worden de pannen nog redelijk verkocht, zij het minder dan voorheen. Er worden meer roestvrijstalen pannen verkocht en merkloze emaille pannen uit Oost-Europa. “Ook de komende jaren zullen bij Blokker nog emaille BK-pannen verkrijgbaar zijn”, verwacht de woordvoerder van Blokker. Een gedeelte van de produktie wordt van Doetinchem verplaatst naar de BK-fabriek in Kampen, waar nu roestvrijstalen pannen worden gemaakt.

Bestuurder P. Fortuin van de vakbond CNV verwacht dat de produktie van BK-pannen nu overgebracht zal worden naar een lage-lonenland. Overschakelen naar stalen pannen is volgens hem geen oplossing, omdat die al bij andere werkmaatschappijen van Van Kempen & Begeer worden gemaakt.

Hoewel Beccon al langer worstelt met de slechte markt en er de laatste jaren zware verliezen werden geleden, is het faillissement onverwacht gekomen. Het personeel van de fabriek kreeg vrijdagmiddag nog een borrel aangeboden van het bedrijf, om het begin van de vakantie te vieren, en op zaterdag hebben er zelfs nog personeelsleden doorgewerkt om orders af te ronden. Na hun vertrek reden de vrachtwagens het bedrijfsterrein op om de machines, gereedschappen en stempels mee te nemen. Veel werknemers zijn nu met vakantie en moeten uit de krant vernemen dat zij bij terugkeer zonder baan zijn.

Het bedrijf heeft negentig mensen in dienst. Gedwongen ontslag is voor deze mensen onvermijdelijk, vreest Fortuin. De fabriek is volgens hem leeggehaald in opdracht van de leiding van Van Kempen & Begeer om de fiscus te omzeilen. Het CNV verdenkt de directeur van dit bedrijf, J. Vreeman, ervan al langer van het dreigende faillissement te hebben geweten. Van Kempen en Begeer heeft voor de inboedel van Beccon een overnamesom betaald aan de banken die geld tegoed hadden van de pannenfabrikant, zo zegt de bond.

De directie van Van Kempen & Begeer wil geen commentaar geven. De curator, mr. J.W. Bijvank, heeft vanmiddag een bespreking met het bedrijf en was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar. Van Kempen & Begeer (een voormalig goud- en zilverwerkconcern) is een onderdeel van Corpeq Holding. In deze holding is ondermeer de bestekfabrikant Gero opgenomen, evenals Van Kempen & Begeer vroeger een beursfonds.