Syrië en Jordaniëreageren negatief op verklaring uit Israel

AMMAN/ DAMASCUS, 14 JULI. Syrië en Jordanië, twee van Israels gesprekspartners in het Middenoosterse vredesoverleg, hebben gisteren in eerste instantie negatief gereageerd op de regeringsverklaring van de nieuwe Israelische premier, Yitzhak Rabin. De derde Arabische partner, Libanon, volgt altijd de Syrische lijn. De eerste Palestijnse reacties waren positiever.

De Jordaanse delegatieleider naar het vredesoverleg, Abdel-Salam Majali, verwierp Rabins uitnodiging aan Arabische leiders naar Jeruzalem te komen. Hij eiste eerst “constructief succes” in de onderhandelingen. “Israelische leiders hebben dit soort dingen vele malen gezegd, maar men kan zien dat het alleen woorden zijn.” “De werkelijke kwestie is absolute aanvaarding van 242”, de resolutie van de Veiligheidsraad die voorziet in Israels opgave van bezet gebied in ruil voor vrede, zei hij.

De officiële Syrische krant Tishreen, die het denken van de regering van president Assad weergeeft, maakte uit Rabins regeringsverklaring op dat hij niet voor vrede is. Volgens de krant is Rabin van plan “een agressieve en expansionistische” politiek te voeren zoals zijn voorganger Shamir, maar in een andere vorm. Tishreen wees daarbij op Rabins verklaring dat Israel bepaalde nederzettingen ter wille van Israels veiligheid zou handhaven en dat Jeruzalem Israels hoofdstad zou blijven.

Maar Hanan Ashrawi, de woordvoerster van de Palestijnse onderhandelingsdelegatie, toonde zich bemoedigd door de wil van Rabin om te onderhandelen, hoewel zij nog behoefte had “aan werkelijke bewijzen van goede trouw”. Een woordvoerder van de Palestijnse Bevrijdings Organisatie (PLO), Bassam Abu Sharif, achtte de regeringsverklaring “van groot belang”, hoewel ook hij klaagde dat Rabin resolutie 242 niet had onderschreven. (Reuter, AFP, AP)