Politie doet inval in edelstenen-groothandel

AMSTERDAM, 14 JULI. Bij een inval in het kantoor van edelstenen-groothandel Euro-Can-Am Trading heeft de Amsterdamse politie gisteren vier mensen gearresteerd. De afgelopen tijd kreeg de politie steeds meer klachten binnen over het bedrijf. Het bedrijf zou telefonisch edelstenen aanbieden tegen een te hoge prijs. De politie vermoedt dat het gaat om oplichting. De handelwijze van het bedrijf doet denken aan die van een groep die vorig jaar operereerde onder de naam Can Europe.

Kopers konden bij Can Europe telefonisch edelstenen bestellen om hun geld lucratief te beleggen. Het bedrijf stelde een waardevermeerdering van dertig procent in het vooruitzicht. De kopers werd voorgespiegeld dat ze de stenen op termijn konden terugverkopen aan Can Europe. Daaraan was echter één voorwaarde verbonden: het doorzichtige plastic doosje, waarin de edelstenen waren verpakt, mocht niet worden geopend. Hierdoor was het voor het bedrijf mogelijk om stenen te verkopen die zes tot zeven keer minder waard waren dan de kopers dachten.

Vorig jaar november deed de Amsterdamse politie een inval bij Can Europe nadat vanuit heel Europa aangiften binnen waren gekomen over oplichting. Tegen de directeur van het bedrijf is inmiddels vijf jaar gevangenisstraf geëist en een geldboete van 2 miljoen gulden, tegen een andere verdachte drie jaar en 1 miljoen gulden. De officier van justitie heeft verder geëist dat de financiele middelen van het bedrijf waarnaar de inkomsten van Can Europe werden doorgesluisd, verbeurd verklaard moeten worden. Vanmiddag doet de de Amsterdamse rechbank uitspraak in deze zaak.

Drie maanden geleden begon Euro-Can-Am Trading met de telefonische verkoop van edelstenen. De vier personen die gisteren dit bedrijf werden gearresteerd, onder wie de directeur, hadden geen verblijfsvergunning. Ze hebben de Engelse of Canadese nationaliteit. De politie arresteerde niemand op verdenking van oplichting omdat nog geen aangiften binnen zijn.