Oud-topman VN: ophef over China overdreven

HONGKONG, 14 JULI. De vroegere secretaris-generaal van de Verenigde Naties Javier Perez de Cuellar heeft gisteren in Hongkong verklaard dat volgens hem de ophef over de schendingen van de mensenrechten in China en de onderdrukking van het studentenprotest in Peking in 1989 zeer is overdreven.

“Het Plein van de Hemelse Vrede werd overdreven”, stelde Perez voor een gehoor van bankiers, “Ik denk dat het echt een zeer wrede onderdrukking was, maar om op grond daarvan te zeggen dat het een geweldige, dramatische, tragische schending van de mensenrechten was is overdreven”. Hij zei ook nooit bewijzen gezien te hebben voor massale moordpartijen.

Volgens veel bronnen, waaronder Westerse diplomaten en organisaties voor de rechten van de mens, werden er honderden mensen gedood toen het leger ingreep tegen de studenten. Volgens Chinese opgaven vielen er 300 doden in juni 1989.

Perez de Cuellar, die tot vorig jaar leiding gaf aan de VN en ook tijdens de gebeurtenissen in Peking van 1989 in functie was, is het buitenland geobsedeerd geweest door het neerslaan van het studentenprotest. Schendingen van de mensenrechten op aanzienlijk grotere schaal in de regio kregen intussen nauwelijks aandacht. “Jullie concentreren je uitsluitend op wat in China gebeurt en vergeten wat er bijvoorbeeld plaatsheeft in Myanmar (Birma). Het is almaar China, China, China waardoor jullie zijn bezeten”.

Na de onderdrukking in Peking van 1989 zei Perez destijds bedroefd te zijn over wat er gebeurd was, maar hij veroordeelde de Chinese regering niet. (Reuter, AFP)