Oostduitse schrijver Heym in restaurant aangevallen

BONN, 14 JULI. Stefan Heym, de 79-jarige Oostduitse schrijver die tot de mede-initiatiefnemers van het zaterdag opgerichte "Comité voor gerechtigheid' behoort, is zondag in een restaurant in Keulen aangevallen door een 61-jarige Amerikaan die in de jaren zestig uit de DDR was gevlucht.

Heym werd wegens zijn politieke opvattingen uitgescholden en liep enkele klappen in het gezicht op. Hij moest in een ziekenhuis worden behandeld. De aanvaller is volgens de politie van Keulen alweer naar de VS gereisd.

De joodse auteur Heym, bekend door boeken als Der bittere Lorbeer, Collin en het autobiografische Nachruf (1988), vluchtte in 1935 uit Chemnitz naar de VS en droeg in de oorlog het Amerikaanse uniform. In 1952 keerde hij de VS de rug toe en besloot in Oost-Berlijn te gaan wonen. Hij behoorde en behoort tot de Oostduitse intellectuelen die vinden dat de DDR eigenlijk had moeten blijven voortbestaan omdat het socialisme er voor de Wende van herfst 1989 nooit een echte kans heeft gehad. In het appel van het “Comité voor gerechtigheid” wordt het Duitse eenwordingsverdrag van 1990 dan ook een Einigungsdiktat genoemd terwijl het West-Duitsland verwijt de vroegere DDR te koloniseren en haar identiteit te hebben vernietigd.