Ministers van EG noemen verhoging rente ongewenst

BRUSSEL, 14 JULI. De EG-ministers van financiën hebben gisteren krachtig gewaarschuwd dat een verhoging van de Duitse rente de toch al zwakke economische groei in Europa zal frustreren. De dollar herstelde zich vanmorgen op de wisselmarkt in Amsterdam licht na de daling van 2,5 cent gisteren.

“Verhoging van de rente is het laatste wat Europa kan gebruiken. We moeten eerder toe naar verlaging van de rente”, zei minister Kok na afloop van een bijeenkomst in Brussel. Zijn Britse en Franse collega's Lamont en Sapin lieten zich in dezelfde bewoordingen uit. “Ik hoop dat er deze week geen renteverhoging zal zijn”, aldus Lamont. De EG-ministers reageerden hiermee op geruchten dat de Duitse Bundesbank donderdag zal besluiten tot verdere verkrapping van het monetaire beleid om de snelle groei van de geldhoeveelheid in te dammen. Een verhoging van de rente zou daarbij niet moeten worden uitgesloten om de inflatie te bestrijden.

Veel meer dan hun bezorgdheid tonen konden de ministers gisteren niet doen in Brussel. Ze erkenden dat de Bundesbank onafhankelijk is en zich niet de wet laat voorschrijven door Bonn. “De sleutel ligt in Frankfurt”, zei Kok. Ook de Duitse staatssecretaris Köhler wees daar op. Hij zei dat de regering in Bonn niet uit is op een verstrakking van het monetaire beleid, maar dat hij een verhoging van de rente niet kan uitsluiten. Ook de Bundesbank, de centrale bank van Duitsland, wijst de internationale kritiek op haar rentebeleid van de hand.

Het Duitse bureau van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling vindt het niet nodig dat de Bundesbank de rente verhoogt.

Minister Kok zei dat hij oog heeft voor de monetaire problemen die in Duitsland na de hereniging zijn ontstaan. Maar hij vindt ook dat de verantwoordelijke autoriteiten zich rekenschap moeten geven van de geweldige "impact' van hun beslissingen op de economische ontwikkeling in de andere Europese landen.

In afwachting van maatregelen van de Duitse centrale bank ter verkrapping van de geldmarkt herstelde de dollar zich vandaag enigszins na een daling met 2,5 cent gisteren. Door speculaties over renteverhoging in Duitsland vluchtten internationale beleggers gisteren van de dollar naar de D-mark en de gulden. Omstreeks het middaguur stond de koers op 1,6728.

Kok wilde niet ingaan op de vraag of Nederland een eventuele Duitse renteverhoging zal volgen of niet. Aan speculaties over de vraag of de Duitsers de rente zullen verhogen doet hij niet mee.