Milosevic zou willen aftreden

BELGRADO, 14 JULI. De Servische president, Slobodan Milosevic, stelt zich niet herkiesbaar als in oktober in zijn land presidentsverkiezingen worden gehouden; mogelijk treedt hij al eerder af, wellicht zelfs deze week.

Dat meldde gisteren het doorgaans goed ingelichte Servische blad Borba. Volgens Borba overweegt Milosevic zijn aftreden aan te kondigen als het federale parlement van Joegoslavië (Servië en Montenegro) vandaag de Servisch-Amerikaanse zakenman Milan Panic tot federaal premier heeft gekozen.

Het eventuele vertrek van de Servische president wordt door Borba in verband gebracht met de buitenlandse sancties tegen Servië en Montenegro, die ernstige consequenties hebben voor de economie, en met het feit dat de buitenwereld hem als hoofdschuldige voor de Joegoslavische burgeroorlog aanmerkt. Formeel zou hij zijn vertrek motiveren met “zijn gezondheidstoestand en de noodzaak de Servische eenheid te bewaren”. De oppositie tegen het bewind van de president is de afgelopen weken en maanden sterk gegroeid, zeker in de grote steden, waar deze en vorige maand langdurig en massaal voor zijn aftreden is gedemonstreerd. (AP)