Lenin verdwenen van Russisch bankbiljet

MOSKOU, 14 JULI. De langzame ontmanteling van de Sovjet-Unie begint nu ook een gezicht te krijgen. Op het bankbiljet van vijfduizend roebel, dat onlangs in omloop is gebracht, ontbreekt een karakteristiek hoofd: dat van Lenin. In plaats van Vladimir Iljitsj prijkt op het nieuwe bankbiljet het Kremlin, het symbool van het Russische Rijk.

Met de emissie van het vijfduizend-roebelbiljet (volgens de officiële koers veertig dollar) wil de Staatsbank van Rusland het schrijnend gebrek aan cash geld in het land te lijf gaan. Het tekort is het gevolg van het beleid dat waarnemend premier Jegor Gaidar de eerste maanden van dit jaar heeft gevoerd. Door de roebel-emissie in toom te houden, hoopte hij de inflatie te beteugelen. Deze politiek heeft echter niet het beoogde resultaat opgeleverd. Hoewel de geldcirculatie slechts met 566 procent toenam, stijgen de prijzen dit jaar naar verwachting met ongeveer 2.000 procent.

Belangrijker dan deze inflatie was het effect van de "krap geldpolitiek' op het bedrijfsleven. Door de geldschaarste gingen de bedrijven onderling op de "pof' zaken doen en konden ze vaak hun werknemers niet betalen. De onderlinge schulden die de ondernemingen aldus hebben opgebouwd, bedragen nu al anderhalf biljoen roebel. Dat was afgelopen maand al honderd miljard roebel meer dan de totale hoeveelheid geld die in juni in omloop was. Om dit probleem het hoofd te bieden, heeft de regering behalve nieuwe roebels ook schuldbekentenissen uitgegeven die de ondernemingen binnen drie maanden dienen te verzilveren op straffe van eventueel faillissement.

De nieuwe roebel-emissies zijn ook een concessie aan het bedrijfsleven. Hoewel Gaidar nog altijd waarnemend premier is, is werkgeversleider Arkadij Volski tegenwoordig de man achter de schermen. Gisteren heeft Volksi zijn steun aan de regering-Gaidar betuigd, zij het op voorwaarde dat ze het programma uitvoert dat de staatsondernemers nu verlangen. Volgens Volski mag de regering haar oren niet laten hangen naar het IMF en de eisen van de G7. Gaidar is het daarmee eens, zo zei hij vanmorgen in een interview voor de Russische televisie. “Een groot land mag zich niet afhankelijk maken van kort lopende kredieten”, aldus Gaidar. Hij maakte aldus indirect duidelijk dat hij tot nog meer concessie bereid is om de "captains of industry' tevreden te stellen.