Kroatië kan vluchtelingen niet bergen

ZAGREB, 14 JULI. Kroatië kan geen vluchtelingen uit Bosnië meer opnemen. “Er is absoluut geen mogelijkheid om zelfs maar één enkele nieuwe vluchteling onderdak te verlenen”, aldus een verklaring van de Kroatische regering in Zagreb.

Kroatië zal zijn grens met Bosnië niet sluiten, zo wordt in de verklaring gezegd. Maar het zal wel alle nieuwe vluchtelingen direct overbrengen naar de grenzen met Slovenië, Oostenrijk en Italië. In de verklaring uitte de Kroatische regering kritiek op het buitenland, dat zijn grenzen voor vluchtelingen heeft gesloten en “Kroatië wil veranderen in één groot vluchtelingenkamp”. “Kroatië staat aan de rand van de sociale en economische ineenstorting. Er is niet genoeg hulp en begrip van de kant van de internationale gemeenschap”, aldus de regering in Zagreb.

Kroatië verleent onderdak aan 650.000 vluchtelingen. Het heeft 1,4 miljoen dollar nodig om hen te helpen, maar slechts 3.700 dollar ontvangen sinds het begin dit jaar.

De meeste Westerse landen hebben een visumplicht ingesteld voor burgers uit het vroegere Joegoslavië om te voorkomen dat vluchtelingen uit Bosnië doorreizen. Ook Slovenië heeft dat gedaan omdat het niet in staat is nog meer vluchtelingen toe te laten. Het aantal vluchtelingen in Slovenië is eenvijfde van de totale bevolking.

De Oostenrijkse juriste Eva Maria Barki heeft de Oostenrijkse regering verweten vluchtelingen aan de grens terug te sturen. Oostenrijk eist een visum van elke burger met een paspoort van het "nieuwe' Joegoslavië (Servië en Montenegro). Volgens Barki wordt aan de grens niet nagegaan of de reizigers uit Servië/Montenegro komen dan wel uit Bosnië, waar men paspoorten bezit die nog door de autoriteiten van het "oude' Joegoslavië zijn uitgegeven. (Reuter, AFP)