Damrak wacht op actie Bundesbank

AMSTERDAM, 14 JULI. De Amsterdamse effectenbeurs lag er vanochtend iets beter bij door het fractioneel hogere Wall Street en de zich stabiliserende dollar. Het Damrak blijft echter argwanend. De beleggers kijken uit naar de voor de rentestand belangrijke besluiten die de Bundesbank donderdag kan nemen.

AMSTERDAM In afwachting van maatregelen van de Duitse centrale bank ter verkrapping van de geldmarkt heeft de dollar zich vandaag enigszins gestabiliseerd na de schrik die de daling met 2,5 cent gisteren teweeg had gebracht. Omstreeks 10 uur noteerde de Amerikaanse munt 1,6735, even hoog als het slot van maandag. Verwacht wordt dat het Bundesbank-bestuur donderdag de kredietteugels zal aantrekken. Bij opening lieten een aantal aandelen licht hogere noteringen zien maar later zwakte het herstel weer af. Toch stond de EOE-index na een begin op 297,42, omstreeks het middaguur 1,10 punten hoger (299,73) dan het slot van gisteren. Hoogovens was zeven dubbeltjes lager op 45,70 nadat gisteren al een gulden was verloren. Wessanen voegde zeven dubbeltjes toe aan de koers en ging voor 90,10 gulden van de hand. Heineken veerde zestig cent op tot 169,60 gulden.

LONDEN De Britse aandelenbeurs stond vanochtend onder druk door rentevrees. De economische opleving in het Verenigd Koninkrijk laat op zich wachten en stelt beleggers op de proef. Halverwege de morgen stond het FT-100 koersgemiddelde 9,2 punten lager op 2.468,1.

FRANKFURT De Duitse aandelenkoersen openden vandaag licht hoger bij een voorzichtig optimistische stemming. De Dax-30-koersindex zou vandaag kunnen stijgen tot 1.740, zo meenden analisten. Toch blijft de stemming uiterst gevoelig totdat de bedoelingen van de Bundesbank duidelijk worden.

TOKIO De Japanse aandelenmarkt moest na de forse stijging (2,5 procent) van maandag, vandaag weer inleveren. De koersen daalden in een overigens kalme marktsessie en een relatief bescheiden omzet met gemiddeld 0,8 procent. De Nikkei-225 index verloor 137,10 punten en daalde tot 17.064,63.